• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU zabrinuta stagnacijom u BIH

EU će dati pozitivno mišljenje za ukidanje viznog režima nakon što eksperti Evropske komisije podnesu izvještaj o statusu u BiH.

 EU zabrinuta stagnacijom u BIH Izvor: MONDO

Visoki predstavnik EU Ketrin Ešton u razgovoru sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem izrazila je nadu da će članice EU dati pozitivno mišljenje za ukidanje viznog režima za BiH nakon što eksperti Evropske komisije podnesu izvještaj o statusu ispunjenja obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

U razgovoru na marginama Međunarodne konferencije o Avganistanu, održane 28. januara u Londonu, Eštonova je izrazila zabrinutost trenutnom stagnacijom u procesu daljeg približavanja BiH EU, te izrazila očekivanje da će BiH, kao i njeni susjedi, uskoro nastaviti da ubrzanim tempom ostvaruje napredak u okviru evropske integracije.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je saopštilo da su Eštonova i Alkalaj razmijenili mišljenja i o eventualnim budućim koracima BiH na evropskom putu, te pitanju ustavnih promjena i predstojećim opštim izborima.Alkalaj je posebno istakao važnost koju će za građane BiH predstavljati bezvizni režim sa EU i izrazio zadovoljstvo procesom ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u državama članicama EU.

Ministar inostranih poslova BiH izrazio je uvjerenje da će se do kraja godine postupak ratifikacije okončati u svim državama članicama, kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU stupio na snagu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE