• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UIO BiH kontroliše "desno krilo" SDA

Odluke u UIO BiH donosi "desna struja" SDA u Sarajevu, kojoj ni Sulejman Tihić ne može stati u kraj, izjavio Mehmedalija Osmić.

 UIO BiH kontroliše "desno krilo" SDA Izvor: MONDO

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mehmedalija Osmić izjavio je da je direktor Uprave Kemal Čaušević "povezan sa mnogim sumnjivim strukturama" i da odluke u UIO BiH donosi "desna struja" SDA u Sarajevu, kojoj, kako je naveo, ni lider te stranke Sulejman Tihić ne može stati u kraj.

"Stavovi iz drugih dijelova BiH apsolutno nemaju prolaza. Zato sam rekao da se sve odluke donose uz kahvu i da u UIO BiH nema kafe i kave. O malverzacijama Čauševića obaviješteno je Tužilaštvo BiH, kao i (Agencija za istrage i zaštitu BiH) SIPA. Ne želim ih otvarati, jer strukture treba da rade svoj posao", rekao je Osmić.

On je naveo da je iz podataka jasno za koliko desetina miliona maraka je oštećena BiH, dodavši da zbog ovih optužbi, za koje posjeduje validne dokaze, Čaušević guši rad Sindikata, piše "Fokus" u izdanju od ponedjeljka.

Osmić je istakao da je očigledna politizacija u ponašanju direktora UIO BiH s obzirom na to da nastoji da uguši sindikalnu slobodu, jer mu se u ovom trenutku ne sviđaju stavovi Sindikata zbog otvorenih poziva na njegovu smjenu.

"Iz vlastitog nezadovoljstva zbog stavova sindikata direktno se umiješao u rad sindikalne organizacije, nastojeći onemogućiti nezavisan rad njenih članova na šta nema zakonsko pravo", rekao je Osmić.

"Fokus" je u posjedu dokumenta koji je potpisao Čaušević i dostavio ga načelnicima odjeljenja, a u kojem se navodi da je potrebno o svim razlozima za odsustvo zbog sindikalnih aktivnosti obavijestiti isključivo direktora UIO BiH.

"Odobrenje za odsustvo i korištenje materijalno-tehničkih sredstava može dati jedino direktor", navodi se u obavještenju Čauševića.

Čaušević je dvije godine ranije načelnicima odjeljenja u UIO BiH dostavio potpuno suprotno obavještenje.

"Postoji opravdana sumnja da aktivisti Sindikata odsustvuju sa posla pa vas obavještavam da u takvim situacijama imate razumijevanja i odobrite odsustvo", navedeno je u tadašnjem obavještenju Čauševića.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE