• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS odlučno protiv kriminala i koripcije

Vlada RS u skupštinsku proceduru proslijedila set zakona u cilju borbe protiv kriminala i korupcije.

 Vlada RS odlučno protiv kriminala i koripcije Izvor: MONDO

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman rekao je da je Vlada Srpske u skupštinsku proceduru proslijedila set zakona iz krivično-pravne oblasti, koji su na posljednjoj sjednici parlamenta i usvojeni, s ciljem potpunog provođenja Strategije borbe protiv kriminala i korupcije.

Selman je podsjetio da je riječ o Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, Zakonu o maloljetničkoj delinkvenciji, Zakonu o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela i Nacrtu zakona o specijalnom režimu u zatvorima RS.

"Set zakona iz krivično-pravne oblasti odnosi se na uređivanje određenih odnosa i postupanja sudova i tužilaštava, a drugi dio odnosi se na kazneno-popravne ustanove koje su u sastavu Ministarstva pravde RS", rekao je resorni ministar.

Govoreći o novinama koje donosi Zakon o stečaju, Selman je za "Fokus" od ponedjeljka  rekao da je u cilju ubrzanja stečajnih postupaka uvedeno vanredno pravno sredstvo - revizija, o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

"Vrhovni sud je dužan da u roku 30 dana riješi reviziju, a Osnovni sud, pred kojim se vodi postupak, dužan je da svu dokumentaciju dostavi u roku tri dana. Skupštini povjerilaca smo dali da, pored uslova koji su do sada bili propisani, može prilikom prodaje preduzeća postaviti određene uslove kupcu", objasnio je Selman.

Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, kaže Selman, u potpunosti je harmonizovan sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija BiH, a u skladu je i sa međunarodnim standardima.

"Sva ona prava, koja su osuđenici imali do sada, i dalje će ih moći koristiti. Novina je, da ukoliko dođe do zloupotrebe određenih pogodnosti, odnosno uslovnog dopusta, Ministarstvo pravde svojim rješenjem može uslovni dopust da prekine. Do sada su se dešavale zloupotrebe tog instituta. Smatramo da ćemo tim rješenjem zloupotrebe svesti na najmanji mogući nivo", objasnio je ministar pravde RS.

On je dodao da je na osnovu preporuka donesen Zakon o maloljetničkoj delinkvenciji na nivou RS, a posebna pažnja je posvećena djetetu i počiniocima maloljetničkih krivičnih djela, prije svega zaštiti njihove ličnosti i prevencija.

"I do sada je Krivičnim zakonom RS taj dio bio regulisan. Sudovi su s posebnom pažnjom postupali. Međutim, sada smo uspjeli da kompletnu zajednicu stavimo u funkciju zaštite prava djeteta, odnosno djece koja do 18. godine učine neko krivično djelo. Odjeljenje maloljetničkog zatvora otvoreno je u Istočnom Sarajevu, sa smještajnim kapacitetima za 40 maloljetnika, a trenutno je osam na izdržavanju. Ustanova je ispunila sve standarde, a za štićenike je obezbjeđeno i obrazovanje", naglasio je Selman.

Napomenuvši da je Nacrtom zakona o posebnom režimu u zatvorima RS predviđeno i specijalno odjeljenje za nepopravljive, Selman je rekao da će se ovaj zakon primjenjivati na one počinioce krivičnih djela prema kome ne uspiju sve mjere izrečene prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, odnosno ako njegova resocijalizacija ne uspije.

"Završavamo projekat posebne kontrole u Foči, gdje je napravljeno posebno odjeljenje zatvora po standardima EU, koje će moći da primi 50 osuđenih lica. Prema standardima, bezbjednosno opasnih zatvorenika je 10 odsto od ukupnog broja lica koja izdržavaju kaznu zatvora, ali kod nas nije toliki broj. Većinom su takvi slučajevi evidentirani u KP Foča i KP Banjaluka", rekao je Selman.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE