• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen komandant "Zulfikar" jedinice

Zulfikar Ališpago, komandant jedinice “Zulfikar” Armije BiH, uhapšen je u ponedjeljak zbog ratnih zločina nad Hrvatima u Trusini 1993. godine.

 Uhapšen komandant "Zulfikar" jedinice Izvor: MONDO

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) uhapsili su u ponedjeljak Ališpagu, rođenog 26. decembra 1958. godine u Novom Pazaru, po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, saopšteno je iz ove institucije.

Ališpago, državljanin BiH i Srbije, je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u svojstvu komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH, pod nazivom "Zulfikar", postupajući suprotno odredbama Ženevske konvencije počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području opštine Konjic.

Osumnjičeni Ališpago, kao nadređeno lice sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike BiH "Zulfikar", iako je znao da su njemu podređeni pripadnici jedinice "Zulfikar" učinili zločin, nije preduzeo neophodne i razumne mjere da počinioci djela budu kažnjeni.

Tužilaštvo BiH prikupilo je dovoljno dokaza da je osumnjičeni odgovoran za učinjene zločine i uhapsilo ga.

Ratni zločin na području sela Trusina, u opštini Konjic, izvršen je 16. aprila 1993. godine, kada su ubijena 22 lica hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i tri vojnika HVO koji su se prethodno predali, te ranjena četiri lica, među kojima i dvoje djece.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE