• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE bošnjačkom prijedlogu o odlukama Incka

Vijeće naroda odbilo prijedlog Kluba Bošnjaka za pokretanje procedure vitalnog nacionalnog interesa povodom zaključka RS o Inckovim odlukama.

 NE bošnjačkom prijedlogu o odlukama Incka Izvor: MONDO

Predsjedavajući Vijeća naroda RS DŽevad Osmančević rekao je novinarima da su tri kluba u Vijeću naroda RS bila protiv pokretanja procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa tim zaključkom skupštine.

"Ovo pitanje ponovo ćemo razmotriti narednih dana na zajedničkoj komisiji Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS, a ukoliko ne uspijemo da dođemo do zajedničkog konsenzusa tada će prijedlog Kluba Bošnjaka ići na Ustavni sud RS'', istakao je Osmančević.

On je podsjetio da je Klub Bošnjaka uporište inicijative za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa zasnivao na konstataciji da su odluke Vlade RS preko zaključka parlamenta RS ''direktni atak na Dejtonski mirovni sporazum''.

Osmančević je naveo da je mišljenje Kluba Bošnjaka da su osporavanje Tužilaštva i Suda BiH ozbiljna pitanja koja u ovoj situaciji u BiH mogu dovesti do daljeg nazadovanja u svim procesima.

Narodna skupština RS podržala je 28. decembra prošle godine stavove Vlade RS o nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH u oblasti pravosuđa i zadužila je da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu.Skupština je usvojila Vladin zaključak i podržala njene stavove, kojima je u cjelosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH od 14. decembra kada je stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE