• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidanje viza do ljeta

Na osnovu ostvarenih rezultata očekujemo da se liberalizacija viznog režima desi već do ljeta ove godine, izjavio Osman Topčagić.

 Ukidanje viza do ljeta  Izvor: MONDO

Ambasador misije BiH pri Evropskoj komisiji (EK) Osman Topčagić rekao je da nema nikakvih novih uslova za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije (EU) i da su svi uslovi već navedeni u Mapi puta koja je ranije dostavljena BiH.

Topčagić je izjavio da će u naredne dvije sedmice u BiH doći dva monitoring tima EK koji će održati sastanke sa Radnim timom za liberalizaciju viznog režima BiH i na licu mjesta se uvjeriti kako funkcionišu institucije, odnosno kako se provode rješenja koja su u međuvremenu usvojena kroz zakonske ili podzakonske akte u BiH.

"Očekujemo da će nakon uvida u stanje na terenu i razgovora sa nadležnim u BiH pripremiti jedan kvalitetan izvještaj koji će biti osnova za institucije EU da donesu odluku o ukidanju viza. Na osnovu ostvarenih rezultata, naša očekivanja su da se to desi već do ljeta ove godine", izjavio je Topčagić za Portal www.svevijesti.ba.

On je podsjetio da je u ovoj fazi na snazi privremeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji se najvećim dijelom odnosi na trgovinske aspekte između BiH i EU.

Topčagić je naglasio da je BiH očekivala povećanje obima trgovine sa EU i realno povećanje investicija, međutim, stupanje Sporazuma na snagu došlo je u periodu ekonomske krize, što je uticalo da ne budu ispunjena sva očekivanja.

On je rekao da je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu obavezujuća za BiH i da se ona treba provesti, te da ne želi spekulisati šta bi se, u suprotnom, moglo desiti sa Sporazumom.

"I privremeni i puni Sporazum imaju član koji obavezuje zemlju potpisnicu da poštuje ljudska prava, odnosno Evropsku konvenciju o ljudskim pravima sa svim pripadajućim protokolima. Naša obaveza je da to poštujemo, ali ne bih mogao reći da li će se to odraziti na primjenu Sporazuma", dodao je Topčagić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE