• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pritvor za sedam vehabija?

Tužilaštvo BiH predložiće jednomjesečni pritvor za sedam osoba, uhapšenih u policijskoj akciji "Svjetlost" u Gornjoj Maoči.

 Pritvor za sedam vehabija? Izvor: MONDO

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić je rekao da će pritvor biti predložen za Nusreta Imamovića, Safeta Barčića, Edisa Bosnića, DŽevada Hodžića, Hajrudina Ribića, Senada Midžića i Merseda Čekića.

Grubešić je napomenuo da se prijedlog za određivanje pritvora može očekivati danas, tokom dana ili sutra, odnosno nakon što dežurni tužilac ispita osumnjičene.

Portparol Tužilaštva BiH istakao je da su navedena lica, između ostalog, osumnjičena za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne cjeline, izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Grubešić je potvrdio da su tokom  akcije u Gornjoj Maoči pronađene kratke i duge cijevi, eksplozivne materije, hladno oružje i sredstva veze. U akciji "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, u kojoj su učestvovali pripadnici specijalne policije iz cijele BiH, uhapšeno je sedam osoba i jedan strani državljanin.

Član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala DŽevad Galijašević ranije je u više navrata tvrdio da u Gornjoj Maoči postoji jaka vehabijska zajednica koja je formirana nakon deložacije mudžahedina iz srpskog sela Bočinja kod Maglaja.

Među uhapšenima u policijskoj akciji "Svjetlost" u selu Gornja Maoča bio je i hrvatski državljanin Adnan Rustemi, javljaju hrvatski mediji.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je danas da će biti predložen jednomjesečni pritvor za uhapšene Nusreta Imamovića, Safeta Barčića, Edisa Bosnića, DŽevada Hodžića, Hajrudina Ribića, Senada Midžića i Merseda Čekića.

On je naveo da su navedene osobe, između ostalog, osumnjičenae za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne cjeline, izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Grubešić je  potvrdio da će uhapšenog stranog državljanina preuzeti Služba za strance BiH.

Prema nepotvrđenim saznanjima, vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči je Nusret Imamović, navodno profesor šerijatskog prava i predavač u sarajevskoj džamiji Kralj Fahd.Gornja Maoča je potpuno izolovano mjesto u kome do sada nisu važili zakoni države BiH i u kome se živi po šerijatskom zakonu.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE