• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikovi poslanici se naljutili u Parlamentu

Poslanici SNSD-a napustili su sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine na početku izlaganja poslanika SDP-a Denisa Bećirovića.

 Dodikovi poslanici se naljutili u Parlamentu  Izvor: MONDO

Poslanici od njega nisu dobili izvinjenje u vezi njegove izjave da u ovom sazivu parlamenta ne postoji antifašistička parlamentarna većina.

Poslanici SNSD-a napustili su salu u trenutku kada je Bećirovića počeo obrazlagati svoj Prijedlog izmjena i dopuna Okvirnog zakona o visokom obrazovanju.

"Poslanici SNSD-a neće prisustvovati nijednom obraćanju Bećirovića u parlamentu, dok nam on ne uputi izvinjenje i odgovor u vezi njegovih navoda, u kojim kaže, da se nada da će sljedeći saziv parlamenta imati `antifašističku većinu`", izjavio je Srni poslanik SNSD-a Slavko Jovičić. Izvinjenje od Bećirevića zbog sporne izjave, date za FTV, tražio je ranije šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavičkom domu Drago Kalabić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o autorskim i srodnim pravima, i Prijedlogu zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, u prvom čitanju. Ovim prijedlozima zakona predviđa se dopunjavanje ove pravne oblasti i usklađivanje sa razvojem novih tehnologija i oblika njihovog korištenja, kao i posebno regulisanje kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava, što je praksa zakonodavstva pojedinih evropskih zemalja. Poslanik HDZ-a Velimir Jukić istakao je da su prijedlozi zakona dobri, ali da se postavlja pitanje da li su institucije u BiH trenutno sposobne primjeniti ovakve zakone.

Poslanik HDZ-a 1990 Martin Raguž predložio održavanje javne rasprave o prijedlogu ovog zakona kako bi on bio kvalitetniji, što je prihvatio i Klub poslanika SNSD-a  Poslanik SDA Šefik DŽaferović, istakao je da su Ustavnopravne komisije oba doma podržale prijedloge ovih zakona, ali da je na njega, ipak, potrebno amandmanski djelovati.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE