• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove kritike na rad Svena Alkalaja

Ana Trišić-Babić ocijenila je da se u Ministarstvu ne zna šta su povjerljive informacije, za šta je direktno odgovoran ministar Sven Alkalaj.

 Nove kritike na rad Svena Alkalaja Izvor: MONDO

"Rangiranja povjerljivih informacija u ovoj instituciji nije bilo, iako je to obaveza koja je izričito naglašena u Zakonu o zaštiti tajnih podataka, a ujedno je i nešto što je moralo biti urađeno zbog EU i NATO", rekla je zamjenica ministra Ana Trišić-Babić za "Fokus".

Ona tvrdi da nikada nije utvrđena ni lista s imenima ljudi koji mogu dolaziti u dodir s povjerljivim informacijama i do kojeg stepena, niti je donesena odluka koja precizira šta su to danas povjerljive informacije, a šta tajne.

"Zbog svega ovoga neko bi morao odgovarati", istakla je ona. Komentarišući medijske informacije da je Tužilaštvo BiH pokrenulo proceduru utvrđivanja neovlaštenog odavanja povjerljivih informacija iz Ministarstva spoljnih poslova BiH, zamjenica šefa diplomatije BiH kaže da je to zastrašivanje ljudi.

"Ne radi se ni o kakvom curenju informacija, nego o jednom vrlo perfidnom, jeftinom i starinskom načinu zastrašivanja ljudi. Ako je neko mislio da će i mene zastrašiti, grdno se prevario", istakla je Trišić-Babić.

 "Fokus" navodi da je informaciju da je Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak plasirao Haris Lukovac, pomoćnik Svena Alkalaja.U Tužilaštvu BiH "Fokus" nije dobio komentar, a portparol ovog tužilaštva Boris Grubešić rekao je da ne može govoriti bilo šta o ovoj informaciji, i sugerisao listu da se obrati Lukovcu.

"Curenje" informacija iz MIP-a u medijima i ranije je bilo tema sastanaka u ovoj instituciji, jer su mediji pisali o sukobima u Misiji BiH u UN, te o disciplinskom postupku zbog svađe u Ambasadi BiH u Beogradu. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE