• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hičner: Nepotrebna avantura "Dejton 2"

Direktor Dejton projekta Brus Hičner smatra da organizovanje "Dejtona 2" nije dobro rješenje i jer bi to značilo ponovo otvaranje priče.

 Hičner: Nepotrebna avantura "Dejton 2"  Izvor: MONDO

 "Ne vjerujem da bi iko u BiH, niti izvan nje, želio ući u tu avanturu", rekao je Hičner.

Prema njegovim riječima, okvir dejtonske strukture dovoljan je da budu zadovoljeni interesi svih građana BiH, a problem je u tom ešto ne postoji spremnost domaćih lidera da se dogovore i da BiH učine funkcionalnom državom.

"Dejtonski ustav itekako omogućava razvoj države i njenih institucija. Ne samo da to omogućava, nego taj sporazum na to čak i poziva, ali problem je kako ga ko interpretira", precizirao je Hičner za "Dnevni avaz".

 Iako butmirski paket ne smatra idealnim, on je ocijenio da je dobra osnova za razgovore lidera.Hičner je rekao da priče o podjeli BiH, referendumima u Republici Srpskoj i trećem entitetu nisu realne opcije, ističući da cijepanje BiH ne bi prihvatio niko u međunarodnoj zajednici.

 On smatra da bi bilo kakav referendum značio destabilizaciju političke situacije u BiH i da bi se pokazao kontraproduktivnim ustavnom poretku, ali i interesima RS.
Hičner nije za to da američka administracija imenuje specijalnog predstavnika ističući da bi to poslalo poruku da je situacija u ovom regionu jednako krizna kao u Avganistanu ili Iraku, što nije istina.
 Ocjenjujući da je situacija u BiH teška i u političkom i u ekonomskom smislu, Hičner je rekao da nema bojazni od novih oružanih sukoba u doglednoj budućnosti.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE