• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pak: Hapšenje vehabija bilo je neophodno

Hapšenje vehabija u BiH bilo je neophodno, a fundamentalisti moraju ozbiljno da se shvate, izjavila specijalni evropski izvjestilac za BiH Doris Pak

 Pak: Hapšenje vehabija bilo je neophodno  Izvor: MONDO

"Fundamentalisti, a to je zapravo ono što vehabije jesu, moraju biti shvaćeni ozbiljno. Istovremeno, država mora da pokaže da ima kontrolu nad situacijom", rekla je za Radio - "Dojče vele" Doris Pak, komentarišući hapšenje pripadnika vehabijskog pokreta u BiH.

Ona je istakla značaj koji EU u procesu evrointegracija pridaje funkcionisanju bezbjednosnih struktura u zemljama koje pretenduju za članstvo u Uniji.

Doris Pak je rekla da u Evropskom parlamentu već duže vrijeme postoji mišljenje da se opasnosti koju predstavljaju vehabije mora pristupiti vrlo ozbiljno.

Ona naglašava da EU vrlo pažljivo posmatra razvoj situacije u regionu i načine na koje ministarstva unutrašnjih poslova i bezbjednosne snage rade na ispunjavanju svojih zadataka.

Prema njenom mišljenju, pitanje vehabija nije jedino pitanje koje predstavlja problem za bezbjednost u BiH.

"Država mora da se pobrine i za sve druge vrste kriminala, kao i za korupciju. BiH mora da popravi situaciju na tom polju, a prema mom mišljenju ona to i čini", istakla je Doris Pak.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da su građani BiH godinama obmanjivani, jer nisu dobijali potrebne informacije o prijetnjama za svoju bezbjednost koje su postojale, pored ostalog i zbog djelovanja vehabija u selu Gornja Maoča kod Brčkog.

Majkićeva je u izjavi za list “Fokus” naglasila da su zvanične institucije, prije svega Ministarstvo bezbjednosti, tužilaštvo i bezbjednosne agencije, uprkos stalnim upozorenjima, pa i učestalim medijskim napisima, ignorisale činjenicu da radikalna vehabijska zajednica u tom selu ne poštuje zakone i Ustav BiH.

"Oko šest hiljada stanovnika tog sela živjelo je pod prinudnom upravom četiri stotine vehabija, s njihovim vođom Nusretom Imamovićem na čelu. Stanovnici tog zabačenog kraja žive u potpuno drugom svijetu, po pravilima ponašanja koja su neprihvatljiva", rekla je Majkićeva.

Prema njenom mišljenju, jasno je da takvo stanje nije bilo održivo, ne samo sa aspekta stalnih prijetnji bezbjednosti ovoj zemlji, nego je nalagalo energičnu akciju i provjeru djelovanja svih državnih i policijskih struktura, kao preduslov za evropske integracije BiH.

Politički analitičar Emil Vlajki upozorio je da su vehabije metafora za sve one u Federaciji BiH koji imaju vlast i realnu moć da kroz političko, ekonomsko, kulturno i vjersko djelovanje svojataju i time razbijaju Dejtonom utvrđenu BiH.

Po tom određenju, vehabije su i oni koji ne dozvoljavaju popis stanovništva sa izjašnjavanjem o vjeri i naciji kako bi prikrili da je i na bošnjačkim područjima sprovođeno etničko čišćenje, tvrdi Vlajki u kolumni za "Nezavisne novine", podsjećajući da se u federalnom Sarajevu svake godine u prvi razred osnovne škole upisuje preko devedeset odsto djece koja se izjašnjavaju kao muslimani.

Navodeći primjere uvođenja vjeronauke u dječje vrtiće i ukidanje Djeda Mraza u bošnjačkim dijelovima BiH, plaćanje žena zaposlenih u javnom sektoru da pokrivaju lice, kao i priželjkivanje ponovne turske dominacije na ovim prostorima, Vlajki zaključuje da su vehabije svi oni koji traže navodno građansku državu BiH nastojeći da je, kao najbrojnije stanovništvo, urede po neevropskim principima.

"Konačno, vehabije su svi oni dijelovi međunarodne zajednice koji favorizuju stvaranje muslimanskih entiteta i država na Balkanu, Kosmet, Crna Gora, Makedonija, Sandžak, Federacija BiH, koji efikasno prave Veliku Albaniju i uspostavljaju `zelenu transverzalu` od Istanbula do Beča, i koji su zasigurno najveći zločinci na ovim područjima", kaže prof. dr Vlajki, koji je predavač političke filozofije na brojnim svjetskim univerzitetima.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE