• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić o sporu Banjaluke i "Autoprevoza"

Autor SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je danas da je Ustavni sud BiH pravilima koja je sam donio proširio svoje nadležnosti, te se time stavio u ulogu vrhovnog suda BiH.

Komentarišući postupak Ustavnog suda BiH, koji je ukinuo i na ponovno odlučivanje vratio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci iz juna 2013. godine, prema kojoj je zemljište nekadašnje stare autobuske stanice u centru grada pripalo Banjaluci, Radojičić je rekao da je Ustavni sud BiH preuzeo apelacionu nadležnost za pravna i fizička lica.

"Ustavni sud BiH treba da rješava ustavne sporove i ocjenjuje usklađenost zakona sa Ustavom. Međutim, preuzeo je apelacionu nadležnost i za pravna i fizička lica, te se sad pred njim nalazi na hiljade predmeta, u kojima se on postavlja maltene kao vrhovni sud BiH", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Tako je, dodao je Radojičić, u slučaju po apelaciji preduzeća "Autoprevoz" odlučio da se poništi presuda Višeg privrednog suda, po kojoj zemljište u centru Banjaluke pripada Gradu.

"Cijeli postupak se vraća na ponovno suđenje, a to znači da pred Višim privrednim sudom Grad Banjaluka tuži `Autoprevoz` da predmetna lokacija kod stare autobuske stanice pripada gradu, a ne ovom preduzeću", pojasnio je Radojičić.

On je naglasio da ovaj postupak traje više od decenije, te da će se, po svemu sudeći, nastaviti "vući" po sudovima.

"Nastojaćemo dokazati našu ispravnost, odnosno da je riječ o imovini koja pripada Gradu po osnovu nekadašnje zamjene lokacija, kada je autobuska stanica sa stare lokacije preseljena na sadašnju", rekao je Radojičić.

On je dodao da je interesantno da je "usput" nestalo arhive i dokumenata o tom procesu, te da se na sudu sve dokazuje na osnovu kopija, izjava i vještačenja.

Radojičić je istakao da će Grad preduzeti sve pravne radnje da zaštiti svoju imovinu, kako u ovom, tako i u drugim slučajevima, o kojima se u posljednje vrijeme govori.

"Isticali smo i probleme sa radom banjalučke kacelarije Pravobranilaštva Srpske. Problem je što još nismo pred sudovima legitimisana stranka, te nas po službenoj dužnosti zastupa Pravobranilaštvo Srpske", rekao je Radojičić.

Navodeći da zbog neadekvatnog rada Pravobranilaštva Srpske nastaju velike štete za Banjaluku, Radojičić je podsjetio da je o tome informisao ministra pravde Republike Srpske Antona Kasipovića, od kojeg očekuje da preduzme aktivnosti, koje su u njegovoj nadležnosti, da bi bio riješen ovaj problem.

Kada je riječ o nabavci energenta za grijanje, Radojičić je naveo da trenutno goriva ima dovoljno da se grad grije do kraja februara, u zavisnosti od temperature vazduha.

On je dodao da "Toplana" sa preduzećem "Higat" ima dugoročni ugovor za nabavku mazuta, te da se on ne može raskinuti zbog specifičnih stavki na osnovu kojih je donesen.

"Ovo preduzeće s vremena na vrijeme neće da isporučuje gorivo, a pisano ne odgovara ni na kakva pitanja. U momentima kada ovo preduzeće prestane isporučivati, `Toplana` je pozajmljivala gorivo od drugog dobavljača, jer bi inače grad ostao bez goriva", rekao je Radojičić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE