• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tužbu bi da pokrenu Bošnjaci, a ne BiH"

Autor Agencije

U BiH nema saglasnosti u vezi sa revizijom tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid, ona nema legitimitet BiH i nema nikakvih šansi da prođe, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.


"BiH neće pokrenuti tu tužbu. Tužbu pokušavaju pokrenuti Bošnjaci, a ne BiH. Dva člana Predsjedništva su rekla da su protiv, a jedan pokazuje da je kao 'za'. Ta tužba nema legitimitet BiH i nema nikakvih šansi da prođe", izjavio je Ivanić danas u Mostaru nakon sastanka sa srpskim povratnicima.

On je podsjetio na pravila revizije, te dodao da se, da bi revizija bila prihvaćena, mora desiti neka nova činjenica ne starija od šest mjeseci.

"Šta je to novo što se desilo u zadnjih šest mjeseci. Nema apsolutno ništa. Ja mislim da je ovdje riječ o nedostatku hrabrosti da se kaže da ta tužba ne može uspjeti, a sa druge strane mogla bi proizvesti ogromne probleme i dalje podjele unutar BiH", rekao je Ivanić.

On je naglasio da je uvjeren da partije iz Saveza za promjene ozbiljno razmišljaju na način da u slučaju te tužbe ne vide smisao ostanka u institucijama Savjeta ministara BiH.

Na novinarsko pitanje da li je agentu BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakibu Softiću istekao mandat, Ivanić je rekao da se to, prema njegovom mišljenju, desilo samom presudom koja je donesena.

"Ne vjerujem da mandat ikome može biti 18 godina ma kolike god da su mu sposobnosti. Ja sam prošle godine Sudu u Hagu uputio pismo i rekao da nema osobe koja u ime BiH može to pokrenuti jer nema odluke BiH. Oni koji u ime BiH pokušavaju to jednostrano pokrenuti ruše BiH", poručio je Ivanić.


PUNA PODRŠKA SRBIMA U MOSTARU

Ivanić je danas dao punu podršku Srbima u Mostaru u svim njihovim zahtjevima, među kojima su pitanje konstitutivnosti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), izbori u Mostaru, ali i osporavanje trase auto-puta na jugu Mostara zbog koje Srbima prijeti iseljavanje.

Nakon sastanka sa predstavnicima Koordinacije srpskih organizacija i Udruženja Srba povratnika u Mostaru, Ivanić je izjavio novinarima da rješenje za ovaj grad ne može biti kompletno bez adekvatne pozicije Srba u Mostaru.

"Mostar ne može biti kompletan bez afirmacije Srba u ovom gradu i uporno sam na tome insistirao i insistiraću", rekao je Ivanić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE