• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Češka: BiH ispunila uslove za bezvizni režim

Češka smatra da je BiH ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima.

 Češka: BiH ispunila uslove za bezvizni režim Izvor: MONDO

Ova zemlja se protivi postavljanju bilo kakvih drugih dodatnih tehničkih ili političkih uslova, izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Pragu.

"Dobili smo uvjerovanja da Češka, kao i do sada, podržava BiH na evroatlantskom putu i da je, što se njih tiče, BiH ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima", rekao je Živković u telefonskoj izjavi za Srnu nakon susreta sa predsjednikom češke Vlade Janom Fišerom.

Živković u Pragu boravi zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Berizom Belkićem, na poziv predsjednika Predstavničkog doma češkog parlamenta Miroslava Vlčeka.

On je rekao da je tokom sastanka sa češkim premijerom Fišerom razmotrena i aktuelna politička situacija u BiH i Češkoj.

"Razgovarali smo i o nekim ekonomskim pitanjima, kao što je ratifikacija ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što je na dnevnom redu parlamenta BiH iduće sedmice, a razmotrili smo i mogućnost sklapanja ugovora o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, tako da su razgovori bili plodni", naglasio je Živković.

Živković je dodao da su on i Belkić jutros razgovarali sa predsjednikom Predstavničkog doma parlamenta Češke Miroslavom Vlčekom i zamjenikom ministra spoljnih poslova te zemlje zaduženim za evropska pitanja Vladimirom Galuškom, a danas će se sastati i sa prvom predsjednicom Senata Alenom Gajduškovom.

"Nakon deset godina imamo posjetu na ovom nivou. Specifično je da je ovo izborna godina i za jednu i za drugu zemlju. Danas je u Češkoj poseban dan, jer je predsjednik Republike na velikoj svečanosti proglasio datum održavanja izbora u maju, pa zbog toga nije mogao da nas primi", rekao je Živković.

On je dodao da je za sutra planirana posjeta Ambasadi BiH u Pragu i bosanskohercegovačkom Udruženju "Lastavica", na čijem je čelu Veso Đorem, a koje se bavi kulturom i produbljivanjem prijateljstva između dvije zemlje

"To udruženje je napravilo fantastične stvari u Češkoj. Preveli su osam djela Ive Andrića na češki jezik. Organizovali su ovdje i koncert Gorana Bregovića na kome je bilo više od 35 000 ljudi", rekao je Živković.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE