• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rosin bi da ide, Riker bi sa njim

Zamenik šefa UNMIK Lari Rosin ponudio je ostavku nakon što se na posao vratio regionalni administrator UN za Mitrovicu Džerald Galuči.

 Rosin bi da ide, Riker bi sa njim Izvor: MONDO

Njih dvojica su se se razišli u stavu o neredima u srpskom delu Kosovske Mitrovice 17. marta.

Prištinski dnevnik na albanskom "Zeri" piše da je Rosin, inače američki diplomata, ostavku ponudio američkoj administraciji, ali da je ona odbijena.

Galuči je oštro kritikovao akciju UNMIK policije i Kfora protiv srpskih demonstranata 17. marta. Nakon tog izveštaja, Galuči je ponudio ostavku, ali je ona odbijena u sedištu UN, pa se regionalni administrator vratio u Mitrovicu.

Situacija u međunarodnoj administraciji na Kosovu je, nakon događaja od 17. marta ove godine, kada su snage UNMIK policije i Kfora intervenisale i iz zgrade suda u Mitrovici izbacile radnike pravosudnih organa Srbije, u velikog krizi, piše "Zeri".

Rosin je, međutim, negodovao zbog povratka Galučija i ponudio ostavku.

Na to je, kako piše "Zeri", reagovao i šef UNMIK-a Joahim Riker, poručivši da će i sam napustiti funkciju ukoliko Rosin ode sa položaja.

Prištinski list navodi da su time odnosi u vrhu UNMIK-a ušli u period duboke krize.

Kada se u sredu vratio na posao, Galuči je "dočekan ćutnjom" prvog zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina, zatim jasnim i nedvosmislenim odbijanjem predsednika opštine u južnom delu Mitrovice Bajrama Redžepija da sarađuje sa njim. Podršku Redžepiju u tom stavu dala je i Vlada Kosova.

Redžepi je, navodi "Zeri", rekao da na osnovu pisma koje je Galuči uputio sedištu UN, o čemu su pisali mediji u Prištini, regionalnog administratora "vidi kao veliku prepreku u uspostavljanju reda i zakona na severu Mitrovice i Kosova".

"Nakon svega, ostajanje na istim funkcijama i odgovornostima Rosina i Galučija ostaje nezamislivo", zaključio je "Zeri".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE