• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cikotić očekuje korekciju odluke o MAP-u

Ministar odbrane BiH očekuje da će NATO primiti BiH u MAP radi vlastitog interesa, kao i stabilnosti u BiH i na zapadnom Balkanu.

 Cikotić očekuje korekciju odluke o MAP-u  Izvor: MONDO

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić smatra da NATO odbijanjem zahtjeva BiH za prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP) nije postignuo pravi efekat i očekuje da će ovaj vojni savez korigovati ovu odluku radi vlastitog interesa, kao i stabilnosti u BiH i na zapadnom Balkanu.

"Mi smo početkom oktobra imali uvjeravanja da je sve u redu i da ćemo sigurno u decembru dobiti MAP, ali nismo. Ideja je bila da se kazne oni koji su nekooperativni i ne rade u interesu BiH i njenog približavanja NATO-u, ali desilo se obrnuto - kažnjeni su upravo oni koji dobro rade i koji su BiH činili partnerom za MAP i dalji napredak ka NATO-u", pojasnio je Cikotić.

Prema njegovim riječima, svim vojnicima u Oružanim snagama BiH starijim od 35 godina kojima ove godine ističe ugovor biće data mogućnost za radno zbrinjavanje, a na njima je da li će je prihvatiti ili ne.

"Riječ je o prekvalifikacijama - malim biznisima u zanatskim, poljoprivrednim i drugim djelatnostima. Iste te programe nudili smo i prethodnoj generaciji vojnika koji su napustili Oružane snage BiH i kroz njih smo u prethodne dvije godine zbrinuli 2.860 ljudi", rekao je Cikotić za "Dnevni avaz".

On je naveo podatak da je već skoro 500 vojnika, u okviru zakonskih mogućnosti i potreba Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH, unaprijeđeno u podoficire ili prebačeno u civilni sektor.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE