• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski imam traži linč Galijaševića

Imam Nezim Halilović Muderis označio Dževada Galijaševića kao glavnog krivca za hapšenje vehabija u Gornjoj Maoči.

 Sarajevski imam traži linč Galijaševića Izvor: MONDO

Imam Nezim Halilović Muderis, starješina sarajevske džamije Kralj Fahd, optužio je Dževada Galijaševića, člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao glavnog krivca za hapšenje vehabija u Gornjoj Maoči.

Kako prenosi “Press RS”, Halilović je Galijaševiću u govoru (hutba) direktno prozvao Galijaševića zaprijetivši da su za “nasilnike pripremili vatru"!

Dževad Galijašević je poznat i po tome što je kao načelnik opštine Maglaj u Federaciji BiH vodio žestoku borbu protiv nametanja radikalnog islama koji su praktikovali mudžahedini afro-azijskog porijekla nastanjeni u srpskom selu Bočinja kod Maglaja.

On za "Press RS" kaže da je Muderis njegovo ime spomenuo u hutbi i da je svaki put kad bi izgovarao njegovo ime, to bilo u kontekstu označavanja njega kao neprijatelja vehabija.

“Muderis je umjesto fetve, odnosno direktne naredbe za moju likvidaciju, preporučio linčovanje, jer me označava kao krivca za upad policije u Gornju Maoču. Naravno da se osjećam veoma ugroženo, ali sačuvaću glavu na ramenima, jer je i ranije bilo napada na mene”, poručuje Galijašević.

Muderis i njegovi sljedbenici, dodaje on, svojevremeno su na svim molitvama govorili da sam protjerao islam iz Maglaja, a na njegovu kuću u toj opštini je i pucano. On ističe da mnogo veći problem od poziva na njegovo linčovanje za građane BiH predstavlja činjenica da radikalni islamisti sa Nezimom Halilovićem na čelu preuzimaju glavnu riječ unutar Islamske vjerske zajednice BiH, ali i bošnjačke političke elite.

“Imam Halilović proziva mene u svojoj hutbi smatrajući da je moje ime bitno da se spomene u vezi sa tom akcijom. To je otvoreni poziv na linč, jer hutbe upravo imaju za cilj da podgreju strasti i da neko kao slučajno na nekom javnom mjestu, objektu ili ulici učini nešto”, upozorava Galijašević.

On dodaje da je poražavajuća činjenica to što policija za akciju “Svjetlost” u Gornjoj Maoči nije dobila podršku vodećih bošnjačkih političara i vjerskih poglavara.

“Naprotiv, pojedini političari kao što je Bakir Izetbegović su tu akciju ocijenili kao ‘predimenzioniranu’, što je nedopustivo. Ne smiju se zatvarati oči pred činjenicom da je tamo postojala zajednica koja apsolutno nije priznavala legalnu državnu vlast. To je napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti BiH i izazivanje nacionalne i rasne netrpeljivosti i ne može se nazvati nikako drugačije”, ističe Galijašević.
Histerija, napominje sagovornik lista, koju je u Sarajevu izazvala prošlonedjeljna epizoda humorističke serije “Lud, zbunjen, normalan”, gdje se sahranjuje prase, jasno govori da su radikalni islamisti počeli i te kako da utiču na kreiranje javnog mnjenja u BiH.

“Glavni lik u seriji Izet Fazlinović je trenutno najpopularniji Bošnjak na prostoru bivše SFRJ. On mami osmjehe na lica običnih građana, umjesto da poziva na netrpeljivost po receptu Muderisa i njemu sličnih. Zato se traži njegovo sklanjanje sa Federalne televizije”, zaključuje Galijašević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE