• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Predsjedništvo da odbaci pokušaj revizije

Autor mondo.ba

Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je Predsjedništvo BiH da hitno razmotri i odbaci inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pokretanje revizije presude u slučaju tužbe BiH protiv Republike Srbije.

 SDS: Predsjedništvo da odbaci pokušaj revizije Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

U pismu lidera SDS-a Vukote Govedarice upućenom članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine je navedeno da Izetbegovićeva inicijativa treba da se “odbaci kao jednostrana, štetna i neosnovana”, prenosi Klix.ba.

Iz ove stranke traže i da se “ospori legitimitet agentu Sakibu Softiću za zastupanje u postupku revizije, i na taj način spriječi nanošenje štete BiH i njenim građanima, i zaustavi destabilizacija unutrašnjih odnosa u BiH”.

Govedarica u pismu tvrdi da je Izetbegović javno najavio pokretanje revizije presude u slučaju tužbe BiH protiv Republike Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a da Predsjedništvo BiH nikada nije razmatralo takvu odluku, iako je jedino relevantno za njeno donošenje.

“Pri tome, Sakib Softić kao agent BiH u postupku prethodne tužbe koja je odbačena, nema ovlaštenja za zastupanje po reviziji, jer je predmet okončan”, naveo je predsjednik SDS-a u pismu Predsjedništvu BiH.

Kako piše Klix, Govedarica je ukazao i na činjenicu da postupak revizije tužbe zahtijeva prilaganje novih činjenica – dokaza, koji su postojali prije donošenja presude, za koje jedna od strana nije znala, a da pri tome ta nova činjenica ima takvu dokaznu snagu da bi rezultirala donošenjem drugačije presude i da nije starija od šest mjeseci.

Također, Govedarica je i upozorio „da bi, nezakonit i neustavan pokušaj predaje zahtjeva za reviziju presude na inicijativu samo jednog člana Predsjedništva BiH, bez uvažavanja ustavne volje predstavnika druga dva naroda i njihovih predstavnika u Predsjedništvu BiH, bio jednostran akt i najgrublji atak na instituciju Predsjedništva BiH i Ustavom BiH mu propisane nadležnosti.

Podsjeća i da je obaveza svih da poštuju Ustav BiH, kao i ustave entiteta.

U vrijeme kada se sve više govori o potrebi pomirenja i koegzistencije, kao uslovu evropskog prosperiteta i BiH i zemalja zapadnog Balkana, kada smo na toj politici dobili podršku EU za brojne regionalne projekte koji trebaju donijeti dobro i građanima BiH i otvoriti brojna radna mjesta, zbog ovakve antiustavne inicijative, dobit ćemo samo talase novih otpuštanja, izolaciju i siromaštvo – navodi se u pismu predsjednika SDS-a.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE