• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodice poginulih najavljuju masovne tužbe

Organizacije porodica poginulih boraca u FBiH najavljuju masovne tužbe sudovima za zaštitu ljudskih prava.

 Porodice poginulih najavljuju masovne tužbe Izvor: MONDO

Upravni odbor Organizacije porodica šehida i poginulih boraca u Federaciji BiH (FBiH)  najavio je da će ukoliko iz parlamentarne procedure ne budu povučena određena zakonska rješenja uputiti masovne tužbe nadležnim sudovima za zaštitu ljudskih prava.

Ukoliko iz parlamentrarne procedure ne budu povučeni nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, iz UO ove organizacije najavljuju da će tražiti naknadu materijalne i nematerijalne štete pričenjene tim zakonima, kao i naknadu nematerijalne štete prouzorokovane ratnim dejstvima.

UO tvrdi da su predložene izmjene i dopune suprotne procedurama propisanim Ustavom.

"Na osnovu Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, predmet zakonskog uređivanja ni u kom slučaju ne bi mogao biti proveden u hitnoj proceduri donošenja zakona", navodi se u zahtjevu, koji je proslijeđen federalnoj Vladi, Predstavničkom domu parlamenta FBiH, Kancelariji za zakonodavstvo, te federalnim ministarstvima pravde i finansija.

U tekstu se ističe da predložene nacrte zakona potrebno odmah povući iz procedure, "kao nedemokratske i diskriminirajuće".

Upravni odbor ukazuje na netransparentnu proceduru donošenja važnih zakonskih akata, kao i na "zloupotrebu ovlaštenja izvršne vlasti", prenosi portal "Svevijesti.ba".

"Podsjećamo da zakon treba jasno da označava granice svakog diskrecionog prava datog nadležnim organima i način njegovog vršenja, da bi se osiguralo dosljedno poštivanje Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i onemogući samovoljno miješanje državnih organa u ljudska prava", navodi se u zahtjevu.

Vlada FBiH uputila je u decembru 2009. godine u parlamentarnu proceduru nacrte Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE