• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđeni prijedlozi izmjena Izbornog zakona

Izmjene se tiču nadležnosti Centralne izborne komisije i opštinskih izbornih komisija, kaznenih odredbi i procedure ulaganja žalbi.

 Utvrđeni prijedlozi izmjena Izbornog zakona   Izvor: MONDO

Interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH  u Sarajevu završila je posao, a usaglašeni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u utorak će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Član Centralne izborne komisije Suad Arnautović rekao je da se radi o tehničkim poboljšanjima, koja treba da pomognu provođenje izbora.

"Usvojene su izmjene koje se tiču nadležnosti Centralne izborne komisije i opštinskih izbornih komisija, kaznenih odredbi, procedure ulaganja žalbi", precizirao je Arnautović u izjavi novinarima.

Arnautović je na sjednici upitao postoje li ikakva uputstva CIK-u kako da se ponaša u narednom periodu s obzirom na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu tvrdeći da će, kada za to dođe vrijeme, biti protiv raspisivanja izbora zbog ove presude.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu osudio je krajem decembra BiH zbog diskriminacije Jevreja i Roma, jer im uskraćeno pravo da učestvuju u izborima, uključujući i mogućnosti da budu birani na najviše funkcije.

Član Interresorne radne grupe i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović objasnio je da je tom presudom BiH dato šest mjeseci da sačini akcioni plan za njeno provođenje.

Džaferović je dodao da bi već u srijedu Predstavnički dom trebalo da raspravlja o presudi suda u Strazburu.

Na današnjoj sjednici Interresorna grupa je izvršila pregled do sada usvojenih izmjena i dopuna, a predlaganje novih izmjena i dopuna nije bilo moguće.

U parlamentarnoj proceduri predmet rasprave moći će biti samo utvrđene izmjene i dopune, u koje nisu ušli prijedlozi poput onih za zatvaranje izbornih lista ili povećanje izbornog praga.

Iduće sedmice Interresorna radna grupa, u kojoj učestvuju predstavnici oba parlamentarna doma, Savjeta ministara te CIK-a, trebalo bi da počne rad na pripremi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih stranaka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE