• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od suđenja Draganu Čoviću

Obustavljen sudski postupak protiv Dragana Čovića zbog zloupotrebe položaja. Sud HNK se proglasio nenadležnim, na potezu Vrhovni sud FBiH.

 Ništa od suđenja Draganu Čoviću Izvor: MONDO

Sud Hercegovačko-neretvanskog kantona proglasio se nenadležnim za vođenje sudskog postupka u vezi sa zloupotrebom položaja prilikom privatizacije kompanije mobilne telefonije Eronet iz Mostara, u kojem je prvi osumnjičeni predsjednik HDZ-a Dragan Čović, saopšteno je u ponedjeljak iz ovog suda.

Ovaj sud je saopštio da bi sudski postupak trebalo da se vodi pred Sudom BiH.

Predsjednk Hercegovačko-neretvanskog kantonalnog suda Mladen Jurišić je rekao da se sud proglasio nenadležnim, a rešenje o tome je upućeno strankama, koje imaju pravo žalbe.

"Ako Vrhovni sud Federacije BiH taj slučaj vrati nama, onda ćemo ga mi voditi. Ako ne, proces bi se vodio pred Sudom BiH", rekao je Jurišić lokalnim medijima.

Čović se u vrijeme privatizacije Eroneta 1999. nalazio na funkciji predsjednika uprave Hrvatske pošte i telekoma (HPT) u Mostaru.

Kantonalno tužilaštvo podnijelo je krajem januara optužnicu protiv Čovića i još sedam bivših članova nadzornog odbora i uprave tadašnje kompanije Hrvatske pošte i telekomunikacija, prema kojoj su oni 1999. godine na nezakonit način prenijeli 51 odsto državnog kapitala Federacije BiH u kompaniji mobilne telefonije Eronet u vlasništvo Hercegovina osiguranja, Alpina komerca i Croherca Ag zbog dugova za neizmirene višemilionske obaveze HPT-a prema trima kompanijama.

U međuvremenu je opštinski sud u Mostaru potvrdio tu odluku, ali je prenos dijela vlasništva pravosnažno osporen presudom Kantonalnog suda u Mostaru, a kasnija i odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH, pa je Eronet vraćen u većinsko vlasništvo Federacije BiH.

Pred Ustavnim sudom BiH vodi se postupak u kojem tri privatne kompanije traže povrat udjela u Eronetu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE