• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik kao Hitler na FTV-u

Federalna televizija u ponedjeljak uveče emitovala je video klip na kojem je premijer RS Milorad Dodik prikazan u ulozi Hitlera

 Dodik kao Hitler na FTV-u Izvor: MONDO

SNSD je ocijenio da je posljednji slučaj fašizacije predsjednika ove stranke Milorada Dodika na Federalnoj televiziji (FTV), jednom od javnih servisa, najbolji rad na raspadu BiH.

"Sistematski govor mržnje produkovan iz Sarajeva, uz asistenciju dijela međunarodne zajednice, obavlja svoju drugu etapu. Prvo je Republika Srpska proglašena genocidnom, sada se njeni lideri ocjenjuju fašisoidnim, a u trećoj fazi i svi Srbi će biti etiketirani fašizmom i genocidom", navodi se u saopštenju, koje je potpisao izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Iz SNSD ocjenjuju da je to što radi Federalna televizija, njihova glavna politička emisija, kao i televizija BiH, "prešlo prag minimalno potrebne tolerancije za zajednički život u BiH".

"SNSD smatra da nije potrebno na takvo djelovanje vraćati istom mjerom, jer to prelazi granice političkog, evropskog i civilizacijskog praga, ali treba biti svjestan činjenice da je ovakva politička tehnologija najbolji rad na raspadu BiH", navodi se u saopštenju ove stranke.
Savjetnik za medije premijera Republike Srpske Pero Simić optužio je Federalnu televiziju za radikalizaciju političke svijesti u Federaciji BiH.

"Pojam fašizam, koji očigledno stanuje u njihovim glavama, oni olako koriste demonstrirajući militantnost koja već godinama radikalizuje političku svijest u Federaciji, koja je nesankcionisano uperena protiv RS i njenog premijera Milorada Dodika", ocijenio je Simić reagujući na prilog FTV u kojem je Dodik prikazan kao Adolf Hitler.

Osuđujući "ludilo mržnje" koje širi javni servis FTV, posebno u emisiji "60 minuta", Simić ukazuje da je riječ o "klasičnom primjeru neukrotivog primitivizma i kolektivne ostrašćenosti".

"Ta mržnja koju proizvodi i odašilje Federalna televizija upravo razara političku zajednicu u kojoj je nastala, a samim tim i BiH", upozorio je savjetnik premijera RS za medije.

Generalni sekretar udruženja “BH novinari" Borka Rudić izjavila je Srni da ovo udruženje ne reaguje na medijske priloge o javnim ličnostima, odnosno političarima, poput onog prikazanog na Federalnoj TV u emisiji "60 minuta".

"Ono što mi u takvim situacijama radimo je preporuka da se koriste postojeći mehanizmi, odnosno Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), koja je nadležna za programske sadržaje elektronskih medija, pa tako i FTV-a", istakla je Rudićeva i kao mogućnost navela i pismo uredniku.

Prema njenim riječima, Udruženje je nadležno za kršenje prava običnih ljudi, jer oni nemaju priliku kao javne ličnosti da iznesu svoje stavove i da se javno odbrane od onog što se objavljuje u medijima, te da reaguje i kada su u pitanju kršenja prava novinara.

"Javne ličnosti moraju biti spremne na kritiku javnosti i imati viši prag osjetljivosti na takve kritike od običnih građana", rekla je Rudićeva.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) do sada nije dobila prigovor na prilog Federalne televizije u kojoj je premijer Republike Srpske Milorad Dodik prikazan kao nacistički vođa Adolf Hitler.

Portparol RAK-a Amela Odobašić rekla je Srni da prigovor nije stigao, ali da RAK može reagovati i po službenoj dužnosti nakon što pregleda sadržaj priloga koji je emitovan sinoć u političkom magazinu "60 minuta".

U političkom magazinu "60 minuta" na FTV u ponedjeljak naveče emitovan je video klip postavljen na sajtu "Jutjub" u kojem je premijer RS Milorad Dodik prikazan u ulozi Hitlera.

Slična zloupotreba simbola fašizma na Srpskoj radio-televiziji 1997. godine bila je direktan povod za uvođenje međunarodne supervizije i korjenite promjene u ovoj medijskoj kući, uključujući i promjenu njenog naziva u RTRS.

Srpska radio-televizija emitovala je te godine spot "Lili Marlen" sa aluzijama na tadašnju predsjednicu RS Biljanu Plavšić i snage Sfora.

Portparol Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Amela Odobašić izjavila je da u tu agenciju nije stigao prigovor na emitovanje video klipa u emisiji "60 minuta" Federalne televizije (FTV) u kojem je premijer RS prikazan kao Adolf Hitler.

"RAK nije dobio prigovor na bilo koji prilog emitovan u okviru političkog magazina '6o minuta' i, s obzirom da nismo upoznati sa sadržajem, trenutno ne možemo komentarisati pomenuti prilog", kazala je Odobašićeva za Radio-televiziju Republike Srpske (RT RS).

Ona je dodala da će RAK, u skladu sa svojim nadležnostima, pogledati o čemu se radi i zatim zauzeti stav.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE