• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako bude revizije, puca vlast na nivou BiH

Autori mondo.ba Autori Agencije

Ako Sakib Softić podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi Srbije protiv BiH pred MSP u Hagu, vlast na nivou BiH ostaće u tehničkom mandatu i neće biti skupštinske većine, poručio je danas lider SDS-a Vukota Govedarica.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika Saveza za promjene, oni su na konferenciji za medije u Sarajevu najavili da će, ukoliko bude revizije, djelovati u tehničkom mandatu, što znači da neće biti skupštinske većine u parlamentu BiH.

Takođe, rekao je Vukota Govedarica, slijediće i krivične projave protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, takozvanog agenta Sakiba Softića, kao i ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković.

Vanredna sjednica Predsjedništva 23. februara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će za srijedu, 23. februar, zakazati vanrednu sjednicu Predsjedništva čija će tema biti da li je BiH za to da se pokrene revizija presude po tužbi protiv Srbije.

Ivanić je rekao da je ovu odluku donio nakon sastanka sa liderima Saveza za promjene, navodeći da je ovo "zadnji pokušaj da se stvari vrate u legalne institucije", te da se izbjegne paralelizam.

On je ocijenio da će to biti jako važna sjednica, te da se Predsjedništvo BiH o pitanju revizije mora opredijeliti i da će od toga zavisiti dugoročna politička stabilnosti i funkcionisanje institucija BiH.

Ivanić je u izjavi novinarima u Sarajevu napomenuo da nijedna institucija BiH nije razmatrala pitanje revizije, te upozorio da je evidentno da unutar BiH postoji paralelna struktura okupljena oko bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja nastavlja da djeluje uprkos svim upozorenjima.

"Želim da spriječim paralelizam u radu institucija BiH, kao i neustavno djelovanje Izetbegovića. To je moja obaveza kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske", istakao je Ivanić.

Što se tiče održavanja posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, lideri stranaka koje čine Savez za promjene smatraju da njeno sazivanje treba da inicira predsjednik Republike Milorad Dodik nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

"Evidentno je da BiH ulazi u ustavnu krizu, koja je počela u Predsjedništvu BiH, a nastavljena u petak u Vijećnici, ali mi nećemo i ne smijemo dozvoliti da se prelije u Republiku Srpsku. Naš cilj je da dijalogom i razgovorom riješimo trenutne probleme i ustavnu krizu u BiH", rekao je Govedarica.

On je za sutra najavio i razgovor sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa zakazivanjem vanredne sjednice parlamenta Srpske.

"Srbi moraju da budu pametni i da odgovornom nacionalnom politikom brane i odbrane i čuvaju Republiku Srpske i srpski narod u BiH", kaže lider SDS-a.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ponovio je da je nedopustivo da Izetbegović djeluje vanustavni i vaninstitucionalno, jer je on isključivi krivac i za inicijativu za revizijom, kao i za eventualne posljedice.

"Savez za promjene priprema snažne i odlučne mjere protiv takvog postupanja, uključujući i krivične prijave protiv odgovornih", najavio je Borenović.

On upozorava da je situacija u BiH veoma ozbiljna.

"Savez za promjene je jedinstven i mi u Narodnoj skupštini očekujemo da ćemo dobiti punu podršku za naše buduće poteze, kako bi svi zajedno iz Republike Srpske zaustavili nelegalno i vaninstitucionalno djelovanje dijela bošnjačke političke vrhuške, zarad ličnih i uskostranačkih interesa, a sve tobože u ime pomirenja i stabilnosti", naveo je Borenović.

Lider NDP-a Dragan Čavić konstatovao je da ova kriza, koju je izazavao prvenstveno Izetbegović, nije trebala BiH.

"Mi želimo da stvari vratimo u okvir institucija, Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. Izetbegović neće imati partnera među nama, znači neće imati skupštinsku većinu, jer smo mi energično protiv svih njegovih opstrukcija i političkog avanturizma koji su suprotni interesima srpskog naroda u BiH", istakao je Čavić.

On je naglasio da će Savez za promjene djelovati isključivo u okviru institucija, Ustav i zakona BiH. Prema njegovim riječima, Savez za promjene je bio za Reformsku agendu i socijalno-ekonomske reforme koje BiH vode ka EU, ali su to Izetbegović i njegova družina sada zaustavili.

Dodik: Revizija uperena protiv srpskog naroda

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE