• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Teško do dogovora

Valentin Incko smatra da će se teško postići dogovor na razgovorima koje je nedavno ponovo pokrenuo sa liderima domaćih stranaka.

 Incko: Teško do dogovora Izvor: MONDO

Visoki predstavnik je istakao da bi bilo strašno ako bi domaći političari rekli da u izbornoj godini ne mogu uraditi ništa.

"Ako uzmemo u obzir da će se poslije izbora tri-četiri mjeseca formirati vlast, to bi bilo grozno. Ne želim učestvovati u tome", poručio je Incko i dodao da je nove razgovore sa liderima političkih partija u BiH pokrenuo kako bi "aktuelizovao stanje i vidio šta se kod partija izmijenilo".

Incko je za "Dnevni avaz" rekao da traži sve mogućnosti da se iskoristi vrijeme do izbora.

"Za dvije sedmice imamo sjednicu Savjeta za provođenje mira /PIK/. U februaru ili martu dolazi potpredsjednik Evropske komisije Ketrin Ešton u posjetu Balkanu i želimo joj servirati ovdašnje stanje duha", dodao je Incko.

On smatra da OHR ove godine, vjerovatno, neće biti zatvoren.

Govoreći o usvajanju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sjedić i Finci", Incko smatra da bi bilo poželjno da to bude učinjeno odmah, ali da prioritet mora da bude rješavanje suštine te presude.

"Oni koji kažu da to može da bude riješeno lako i da je poenta samo u tome da budu promijenjena jedna ili dvije stvari u postojećem ustavu, nisu u pravu. Međunarodna zajednica razmatra tu presudu i njene implikacije, ali svako se njome mora pozabaviti sa pažnjom koju ona zaslužuje", dodao je Incko.

On je naveo da su ga saradnici upoznali sa nacrtom zakona o referendumu u Republici Srpskoj, koji za OHR nije prihvatljiv, te dodao da mora vidjeti i tačan tekst zakona.

"Želio bih vidjeti tekst, prevazilazi li on neke okvire ili ostaje u okviru RS", naglasio je Incko. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE