• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaći političari odlučuju o podjeli imovine

Političari iz RS odlučni u stavu da o podjeli imovine u BiH treba da odlučuju domaći političari i da ona pripada entitetima.

 Domaći političari odlučuju o podjeli imovine Izvor: MONDO

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić rekao je da domaće institucije treba da odlučuju o podjeli imovine i ostalim temama o kojima visoki predstavnik ponovo ovih dana ima konsultacije sa stranačkim liderima u BiH.

"Kancelarija visokog predstavnika treba dati mogućnost punog suvereniteta izabranim narodnim predstavnicima", rekao je Bojić Srni i istakao da za legaliste i demokrate nije prihvatljivo da visoki predstavnik uzima funkciju izabranih predstavnika naroda u RS i BiH.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da pitanje imovine u BiH, koje je tehničke prirode, treba postaviti vladajućoj petorki u Savjetu ministara BiH koja jedina može to da riješi.

"PDP je kao opoziciona stranka spremna da razgovara o svim pitanjima bitnim za budućnost RS i BiH, ali pitanje raspodjele imovine u BiH treba da dogovore oni koji su zajednički formirali vlast na nivou BiH'', izjavio je Borenović Srni i podsjetio na stav PDP-a po kome je imovina koja pripada entitetima u vlasništvu entiteta, a da entiteti treba da ustupe institucijama BiH ono što im je potrebno kako bi obavljale profesionalne funkcije.

Šef Kluba poslanika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Dragutin Rodić rekao je da OHR-ov popis imovine potvrđuje koliko su složeni imovinsko-pravni odnosi u BiH i koliko su bitne razlike u knjiženju imovine kako u zemljišno-knjižnim uredima, tako i u katastru nekretnina.

On je podsjetio da se DNS sve vrijeme zalaže da imovina dijeli sudbinu prostora na kojem se nalazi, a to znači da pravo imaju i lokalne zajednice i entiteti i institucije BiH kojima je ta imovina potrebna za rad.

''To pitanje moguće je riješiti jedino dogovorom domaćih političara i u institucijama sistema'', rekao je Rodić Srni.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da se OHR upetljao u pitanje raspodjele imovine u BiH na sebi svojstven način i dodao da ne misli da je to tako lako riješiti kako je zamislio OHR.

On je ponovio stav da pitanje imovine treba riješiti tako da njom u potpunosti treba da raspolažu entiteti, a da dio imovine potreban institucijama BiH bude definisan kao imovina data na korištenje.

"To je jedini ispravan i pravičan način oko kojeg ne može biti sporova, a sve drugo dovelo bi do sporova", rekao je Đokić Srni.

Predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica rekao je da ne treba dramatizovati stvari kada je riječ o raspodjeli imovine u BiH.

"Imovina koja se nalazi na teritoriji RS je imovina RS i to je u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom'', naglasio je Mihajlica.

On je dodao da je moguće razgovarati o tome da se dio imovine koji je potrebna za funkcionisanje institucija BiH može staviti na raspolaganje institucijama BiH ili na korištenje.

Potpredsjendik SNSD-a Igor Radojičić potvrdio je juče da će se lider SNSD-a Milorad Dodik sastati ove sedmice sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom koji je krenuo u novi krug konsultacija sa političkim liderima.

"Nisu mi poznati detalji njegovog prijedloga, ali pošto se primiče sjednica Savjeta za provođenje mira (PIK), koja bi trebalo da bude održana oko 25. februara u Sarajevu, onda je logično da se tu situacija malo intenzivira u smislu političke komunikacije i famoznih pet plus dva uslova i ciljeva", rekao je Radojičić Srni.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je stranačke lidere u BiH na angažman kako bi se postigao konkretan i konstruktivan napredak ka održivoj raspodjeli imovine BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE