• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojeftinio vehabizam

Vehabije u Gornjoj Maoči vrbuju ljude da se priključe ovom pokretu nudeći im po 200 KM. Ranije plaćali i do 600 KM, piše "Glas Srpske".

 Pojeftinio vehabizam Izvor: MONDO

“Ima ih mnogo, posebno iz Sandžaka i zato je došlo do snižavanja nagrade za priključenje vehabijama. Ranije su došljaci vehabije ovdašnjim Bošnjacima davali po 600 maraka da se priključe, puste bradu i skrate pantalone, dok ta cifra danas iznosi oko 200 KM” ispričao je za “Glas Srpske” mještanin susjednog sela Gornji Rahić Jusuf Šabanović.

Opisujući sadašnju situaciju u Gornjoj Maoči, Šabanović kaže da policijska akcija "Svjetlost" nije dala rezultat i da nije otkriveno i zaplijenjeno ni približno onoliko naoružanja koliko ga u Gornjoj Maoči stvarno ima.

“Velika je greška način na koji je izvedena akcija, jer sve to su mogli da urade i sa 30 policajaca, a ovako su stvorili novi inat, a vehabije su dobile podršku čak i Bošnjaka čiju podršku do sada nisu imali”, kaže Šabanović.

Potvrđuje da je glavna relacija vehabija Gornja Maoča – Beč.

Šabanović je ranije bio osuđen jer je vehabiju Dževada Kopčalića u maju 2006. godine ubo nožem.
Kaže da je to učinio jer je Kopčalić stalno uznemiravao maloljetne djevojčice srpske nacionalnosti Z.J. i M.J., koje su tada imale 13, odnosno 14 godina.

“Često su mi se žalile da ih presreće Džvadov amidžić Almir, i prije i poslije škole. U to sam se sam uvjerio kad sam ih jednom pratio. Almir je tada vozio Dževadov terenski automobil "čiroki" i prepriječio put djevojčicama. Zaustavio sam auto, izašao i palicom udario po njihovom vozilu, a udario sam i Almirovog saputnika. Kad je naletio Dževad, njega sam udario nožem”, priča Šabanović.

Zbog toga je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci. Kaže da Kopčalići nisu ni prekršajno odgovarali za napad na djevojčice, niti za isprovocirani sukob.
“Tako je bilo, iako je i policija u izvještaju navela da su me Kopčalići prvi napali, i to pištoljem. Javni tužilac Brčko distrikta Zekerija Mujkanović njegov je čovjek iz Maoče”, kaže Šabanović.

On tvrdi da poslije tog događaja vehabije više nikad nisu provocirale srpsku djecu.

Braća Kopčalići su prema podacima stranih bezbjednosnih službi jedni od najvažnijih finansijera vehabijskog pokreta u Gornjoj Maoči i stalno su na relaciji Njemačka – Austrija – Gornja Maoča.

Šabanović kaže i to da petkom već godinama, a tako i danas, u Gornju Maoču na namaz dolazi i po stotinu auta, od kojih mnogi imaju registracije Berana, Bijelog Polja, Novog Pazara. Kaže da je među njima manji broj automobila bh. registracija.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE