• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckove pohvale zakonu o državljanstvu RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozdravio je usvajanje izmjene i dopune Zakona o državljanstvu RS

 Inckove pohvale zakonu o državljanstvu RS Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, to znači da postupa u skladu sa odlukom od 18. septembra prošle godine, kojom se štite prava stanovnika Brčko distrikta na entitetsko državljanstvo.

"Skoro 11 godina nakon što je Arbitražni tribunal za Brčko naredio RS i Federaciji BiH da ispoštuju njegovu odluku, Narodna skupština RS konačno je ispunila svoju obavezu u skladu sa odredbama Aneksa Konačne arbitražne odluke kojom se građanima Brčko distrikta daje pravo da izaberu ili promijene svoje entitetsko državljanstvo", naglašava se u saopštenju OHR-a.

Incko smatra da vlasti RS moraju nastaviti dalje ovim konstruktivnim kursom i tako što će omogućiti integraciju Brčkog u pravni okvir BiH u oblasti električne energije, te napraviti pomake u rješavanju pitanja međusobnih dugovanja sa distriktom.

Kako navode iz OHR-a, Incko je rekao da bi usvajanje izmjena i dopuna Zakona o električnoj energiji RS ili objavljivanje odgovarajuće odluke visokog predstavnika stvorilo uslove za okončanje supervizije u distriktu Brčko, postavljajući snabdijevanje distrikta električnom energijom na jasnu pravnu osnovu i deblokirajući Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju kako bi mogla pomoći u utvrđivanju tarifnih stopa za Brčko.

Prema njegovim riječima, to bi značilo da je ispunjen važan cilj programa "pet plus dva" koji je potreban za zatvaranje OHR-a i tranziciju u osnaženo prisustvo EU.  Iz OHR-a podsjećaju da je Incko u septembru prošle godine stavio na snagu ovaj zakon, nakon što entiteti nisu ispunili svoje obaveze prema stanovnicima Brčkog u vezi sa njihovim pravom da izaberu ili promijene entitetsko državljanstvo ni nakon više od 10 godina od kada je to naredio Arbitražni tribunal za Brčko.

U saopštenju se napominje da je na sjednicama u martu, junu i novembru prošle godine Upravni odbor Savjeta za provođenje mira apelovao na RS da preduzme korake koji će pomoći da bude obezbijeđena puna integracija Brčkog u sistem snabdijevanja električnom energijom u BiH.

"Supervizor za distrikt Brčko Rafi Gregorijan nekoliko puta se sastao sa zvaničnicima RS kako bi ih ubijedio da riješe ovo pitanje i stvore uslove za okončanje supervizije. Ove sedmice su ambasadori zemalja članica UO PIK-a u pisanoj formi apelovali na predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića da iskoristi priliku i učini ono što vlasti predvođene SNSD-om tvrde da žele: da okončaju superviziju u distriktu Brčko", ističe se u saopštenju. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE