• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen Dan boraca RS

Širom RS u nedjelju je obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata RS i Dan Prvog srpskog ustanka.

 Obilježen Dan boraca RS Izvor: MONDO

U hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služena je sveta liturgija i parastos za poginule borce.

Predstavnici institucija vlasti RS, udruženja od posebnog interesa za RS i ostalih organizacija položili su vijence i upalili svijeće na spomen obilježje poginulim borcima Vojske RS na groblju Sveti Pantelija, te na Spomen kosturnici Gradskog groblja u Banjaluci.

U Velikoj sali Banskog dvora u Banjaluci u 13 časova biće organizovan prijem i uručena priznanja Boračke organizacije RS, dok će u 15 časova biti održana Svečana akademija.

Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata RS i Prvog srpskog ustanka obilježen je i služenjem parastosa u crkvi Svetog Đorđa na Vracama u Istočnom Novom Sarajevu i polaganjem vijenaca na Centralnom krstu Vojničkog groblja Vraca, gdje je sahranjeno 130 boraca.

Vijence i cvijeće na Centralno spomen obilježje položili su predstavnici Boračke organizacije i opštine Istočno Novo Sarajevo i Boračke organizacije Čukarica - Beograda.

Povodom obilježavanja Dana borca odbrambeno-otadžbinskog rata RS u subotu uveče je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održano i Bratsko poetsko veče književnika Istočnog Sarajeva i pobratimske opštine Čukarica.

Predstavnici Boračke organizacije Istočno Sarajevu su u petak i subotu posjetili porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide i uručili im prigodne poklone.

Polaganjem vijenca u spomen-sobi 306. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i molitvenim pomenom u spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju je obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata RS.

Vijence pored panoa na kojima je 980 fotografija poginulih i 17 nestalih boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu iz dobojsko-ozrenskog kraja, položile su delegacije opštinske Oranizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije Doboj, Opštine i Udruženja odlikovanih boraca Vojske RS "Miloš Obilić" u Doboju.

Molitveni pomen služili su sveštenici spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je svima onima koji su bili borci Vojske RS i koji su danas istinski građani Srpske zajednički interes snažna i stabilna RS.

Radojičić je rekao da današnji praznik ima dvojako značenje, jer se s jedne strane obilježava Prvi srpski ustanak kao znak otpora i odlučne borbe protiv stranog okupatora, strane hegemonije i nasilja nad jednim narodom, dok je drugi aspekt praznika Dan boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata RS.

"Ovo je dan da se prisjetimo svih naših saboraca koji su ugradili svoje živote u RS, ali i svih onih koji su kao borci VRS građani ove zemlje i očekuju od RS da ima razumijevanja za sve njihove poteškoće", rekao je Radojičić u Banjaluci.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović poručio je danas da Vlada neće zaboraviti borce Vojske Republike Srpske (VRS), koji su dali svoje živote za odbranu i stvaranje otadžbine.

"Vlada RS je ranije formirala Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i to je velika naznaka da sve ono što su naši borci dali za RS nećemo prepustiti zaboravu", rekao je Ristović u Banjaluci nakon liturgije i parastosa za poginule borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu RS u Hramu Hrista Spasitelja.

On je rekao da Vlada RS intenzivno radi na tome da riješi probleme boračke populacije u pogledu stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, socijalne pomoći i rehabilitzacije ratnih vojnih invalida, podsjetivši da je Vlada u Ekonomskoj politici za ovu godinu uvrstila 10 miliona KM za zapošljavanje demobilisanih boraca.

Ristović je dodao da će u saradnji sa Ministarstvom finansija RS i Investiciono-razvojnom bankom Srpske u narednom periodu operativna sredstva biti prebačena za zapošljavanje u sklopu "sitnih projekata" i razvoja malih i srednjih preduzeća.

Predsjednik Boračke organizacije RS (BORS) Pantelija Ćurguz čestitao je demobilisanim borcima Vojske RS, srpskom narodu i pripadnicima druga dva naroda koji su ratovali u sastavu VRS Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka.

"Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda na ovim prostorima, datum koji je u rangu Dana RS i Dana VRS", rekao je Ćurguz, istakavši da je najveća radost što RS već slavi 18. rođendan, kojem su najviše doprinijeli borci Vojske srpske i MUP-a RS.

On je rekao da je RS istinska svetinja i da mora biti još stabilnija, a da BORS treba RS i srpskom narodu.

"Uvjeren sam da će nosioci vlasti u političkom životu RS imati to u vidu, jer dolazi vrijeme da politička opcija koja se zamjeri borcima neće dobro prolaziti na izborima. Ovo je poruka da se svi zajedno saberemo i zbijemo redove i jedinstvo u predvečerje nekih ružnih najava iz našeg okruženja, te budemo faktor odvraćanja od takvih pojava", poručio je Ćurguz.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da obilježavanje ovog praznika ima poseban značaj, jer dolazi na 18 godina od stvaranja RS.

"Posebno moramo raditi sa mlađim kategorijama u RS, na stavranju jednog kulta ovog datuma, koji je jedan od najvrednijih datuma kojeg je srpski narod stvorio svojom borbom kroz istoriju", rekao je Mitrović, istakavši da je potrebno raditi na rješavanju nezaposlenosti demobilisanih boraca VRS i članova porodica poginulih boraca.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da se srpski narod vijekovima borio protiv onih koji su nastojali da unište pravoslavlje na prostoru Balkana.

"Srpski narod je uvijek neko pokušavao da protjera sa ovih prostora, ali mi smo ti koji smo uvijek čvrsti u odbrani svojih ognjišta i zemlje i ubijeđen sam da će tako i ostati", poručio je Dukić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE