• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Nesređeni odnosi doživjeli kulminaciju

Autor SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ponovila je danas u Sarajevu da je referendum demokratsko pravo svakog naroda, ističući da ne želi da takvo jedno pravo omalovažava ili prlja bilo ko, kao što je to bila namjera.

 Cvijanović: Nesređeni odnosi doživjeli kulminaciju Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Referendum je demokratsko pravo svakog naroda i veoma sam srećna što su građani Republike Srpske taj instrument demokratije mogli da iskoriste", poručila je Cvijanovićeva nakon što je u Tužilaštvu BiH dala izjavu kao osumnjičena u predmetu "Referendum".

Cvijanovićeva je za Radio-televiziju Republike Srpske naglasila da je taj predmet nastao kao rezultat pohoda Bakira Izetbegovića na Republiku Srpsku, koji je kulminirao antiustavnom, antidejtonskom i vaninstitucionalnom revizijom, koja je doživjela fijasko.

Ona je ocijenila da se ušlo u jedan potpuni besmisao u okviru BiH i da se stvari neće dobro završavati ukoliko se budu trošili vrijeme i energija na ovakva pitanja.

Prema njenim riječima, nesređeni odnosi u BiH doživjeli su kulminaciju sa tim ratnim pohodima koji dolaze od Bakira Izetbegovića.

Cvijanovićeva je podsjetila da je njen stav poznat kada je riječ o obrušavanju na Dan Republike Srpske i način kako je jedan politički proces sproveden u pravosudni predmet s čime se apsolutno ne slaže.

"Ne smatram da bilo ko, kada su u pitanju institucije Republike Srpske ili pojedinci koji sjede u tim institucijama, ima bilo kakvu krivicu u ovom predmetu, a samim tim i ovo što se meni stavlja na teret, da sam pomagač izvršiocu, apsolutno smatram irelevantnim i mislim da je ovo stvar koja bi trebala što prije da se završi", napominje Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ovo baca mrlju na ukupne odnose u BiH i pokazuje kako su ljudi u stanju da se obračunavaju preko pravosuđa zbog svojih političkih ciljeva.

Premijer Srpske je zaključila da pojedinci u BiH pokušavaju da privatizuju sve i da bi joj bilo žao da privatizuju i pravosuđe.

U Republici Srpskoj je 25. septembra organizovan referendum na kojem su stanovnici odgovarali na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Ranije su izjave u Tužilaštvu BiH dali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

U ovom predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanja referenduma izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od koji četiri u svojstvu osumnjičenih, a pet, koji su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci.

Predmet je otvoren nakon što je Ustavni sud BiH obavijestio Tužilaštvo BiH da su vlasti Republike Srpske "odbile" da sprovedu presudu kojom je 9. januar proglašen neustavnim kao Dan Republike Srpske jer "vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka kao pripadnika konstitutivnih naroda u tom entitetu".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE