• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Povjerenja nema, nikad ga nije ni bilo

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Predsjednik RS Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Dragan Čović istakli su danas nakon sastanka u Banjaluci, komentarišući aktuelne političke odnose u BiH, da je trenutno nepovjerenje maksimalno.

 Dodik: Povjerenja nema, nikad ga nije ni bilo Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Dodik je poručio i da „ako se BiH i raspadne, to sigurno neće biti nasilnim putem“, dok je Čović govoreći o funkcionisanju postojeće državne koalicije istakao da će biti „izuzetno teško nastaviti dalje“, ali i podvukao da sigurno neće biti prijevremenih izbora.

"Do skora sam imao, ne problem, ali neugodnost, kada odem u Beograd pa su identifikovali Bakira Izetbegovića sa Bosnom. On to naravno nije, a sada je svima jasno da on nije BiH, nego su to zajedničke institucije", kazao je Dodik.

Poručio je da BiH može funkcionisati samo na bazi zajendičkog odlučivanja, a ne da se odluke iz „Predsjedništva BiH presele u Vijećnicu“.

"Povjerenja nema, neće ga ni biti i nikada ga nije ni bilo", dodao je Dodik i poručio da posljednja dešavanja traže političku i krivičnu odgovornost.

"Ovako više ne može", kazao je Dodik.

On se još jednom obrušio na bh. institucije, ocijenivši da one ne funkcionišu, te da u Savjetu ministara BiH postoji „karikatura koja sebe naziva vlast“.

Dodik je na kraju pozvao „treći narod“ da sarađuje sa njima, ali i dodao da Bošnjaci ne smiju da posmatraju Hrvate i Srbe kao nekoga koga mogu majorizirati i kome mogu nešto nametati.

"Nijedan naš dogovor nije protiv trećeg ili drugačijeg", naglasio je.

Ustavni sud BiH

Dodik je podvukao da SNSD i HDZ BiH ostaju pri ranijem prijedlogu vezano za novi Zakon o Ustavnom sudu BiH i "izbacivanje stranih sudija".

"Naše ekipe su to formalizovale i prijavićemo se kada to bude politički svrsishodno. Ostavljati neriješena pitanja u BiH je najbolji put za njenu destabilizaciju", istakao je Dodik.

Čović je, komentarišući posljednju situaciju vezano za odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je odbacio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, kazao da su u BiH toliko zloupotrijebljena ovlaštenja, te da je sreća što je odgovor iz suda došao „prebrzo“, te da su spiječene špekulacije.

"Ne mogu shvatiti da svjesno idete u propast i svoju i svog naroda", kazao je Čović.

Ocijenio je da je u BiH došlo do kršenja Ustava i zloupotrebe ovlaštenja, te poručio da će čim se preedsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić vrati u Sarajevo, biti održana sjednica ovog tijela.

"Trebamo sjesti i vidjeti kako dalje. Biće izuzetno teško nastaviti zajedno dalje", naglasio je Čović.

Čović je istakao da već sada želi stvoriti ambijent da na narednim izborima jedan narod drugima ne bira predstavnike.

"Ako ostavimo imalo tehničkih mogućnosti za drugačiji ishod, to može završiti mnogo gore nego što je završio ovaj zahtjev za reviziju presude", kazao je Čović.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

jrg

Muslimani u RS-u su toliko silni da se ne boje nikoga iako su svjesni svoje krivice koju i dalje cine dan danas svojim postupcima i ponasanjem prema srbima komsijama kojima cine stetu na svaki moguci nacin.Posebno su bezobrazni nakon sramne tuzbe.Toliko bijesa i srdzbe da to nije normalno.MOZETE ZAMISLITI KAKO JE SRBIMA U FBiH.Moze li se stati u kraj njihovom bezobrazluku.

MONDO REPORTAŽE