• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čubrilović: Sa Izetbegovićem teško do pomirenja

Autori mondo.ba Autori Žarko Marković

Predsjednik Narodne skupštine Srpske u intervjuu za MONDO otkriva sa kim se među bošnjačkim političarima može razgovarati, da li će biti rekonstrukcije Vlade RS i kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji.

 Nedeljko Čubrilović Intervju MONDO Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Zahtjev Bakira Izetbegovića za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnom sudom pravde u Hagu predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović vidio je kao još jedan pokušaj da neko u BiH na nesreći koja nam se svima dogodila prije više od dvadeset godina, izvuče politički benefit.

Po Čubriloviću, krajnje je vrijeme da se stanje u BiH stabilizuje, da se pošalje poruka investitorima, a da političke elite konačnu jedni druge prestanu optuživati za događaje iz prošlosti. On očekuje da, nakon podnošenja krivične prijave protiv Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića, tačku na ovu priču stavi Sud BiH.

Nadam se da će sud biti revnosan kao što je bio u mnogim slučajevima kad je bilo prijava protiv Srba i Republike Srpske”, kaže Čubrilović u intervjuu za MONDO.

Šta je glavni razlog za podnošenje zahtjeva za reviziju koji je izazvao jednu od najvećih kriza od potpisivanja Dejtonskog sporazuma?

Izetbegović je htio da se dodvori vlastitom biračkom tijelu, a cijeli taj slučaj, i sva konfuzija koju je napravio, govori da je uglavnom mislio kako da poboljša svoju, i poziciju stranke koju vodi. Sigurno je i da je na sceni bio pokušaj da se cijeli srpski narod proglasi genocidnim, ali imajući u vidu da je Izetbegović znao da agent nije relevantan, da ta priča neće uspjeti, jasno je da je sve uradio kako bi poboljšao svoj rejting.

DNS ima kapacitet da odlučuje o ključnim pitanjima u Srpskoj

Kakva je pozicija DNS-a trenutno imajući u vidu da ste dugo u vlasti, a da istovremeno koketirate i sa opozicijom, naročito na lokalnom nivou?

Prvo, DNS ne koketira. Vodimo otvorene razgovore sa svim relevantnim političkim ličnostima i partijama i imamo iskren odnos prema koalicionim partnerima. Naš problem je možda što previše jasno i glasno iznosimo naše stavove, pa se to tumači da postoji koketiranje. DNS ima dobru poziciju, ali još mora da se profiliše. Nije dovoljna samo principjelnost. Mi jesmo u vlasti, ali nikad nismo bili na vlasti, ako razumijete šta želim da kažem. Ima prostora i za razvoj i za političko djelovanje sve do presudnog odlučivanja kada je u pitanu situacija u Srpskoj.

Da li sada nagovještavate neke ozbiljne zahtjeve prema koaliciji uoči izbora?

Koaliciju nismo ni formirali tako što je DNS na bilo čemu insistiramo ili imamo uslove. Kada se izbori završe, sklapaju se dogovori. Tako ni sada nema uslovljavanja.

Kako ocjenjujete nastup srpskih predstavnika u zajedničkim organima tokom ove krize?

Nije dobro što nije ispoštovan stav Narodne skupštine RS, bez obzira što nije bio jedinstven, ali isto tako, niko nije ni bio protiv tih zaključaka. U ovakvim momentima moramo pokazati jedinstvo, i ne sumnjam u to jedinstvo, ali uvijek imamo neku našu unutrašnju političku borbu.

Srpski predstavnici u Sarajevu reagovali su mnogo prije te sjednice…

Sa pozicije člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je uradio dobru stvar, bio je u toku, na vrijeme je reagovao, a kad je sa tom pričom izašao u javnost, uključile su se i institucije Republike Srpske.

Koliko su sada poremećeni odnosi BiH sa Srbijom? Nisu ni ranije bili na naročito dobrom nivou, ali i pored svega, premijer Srbije je došao u Sarajevo.

Poremećeni su odnosi, to je jasno. Dobro bi bilo da dođe do smirivanja situacije, dobro je da je Vučić došao u Sarajevo, sa porukama mira i pruženom rukom. Bošnjački predstavnici u institucijama BiH trebalo bi to da prihvate i da bar kroz poruke dođemo do neke naznake pomirenja, približavanja stavova.

Da li je Izetbegović osoba koja to treba da uradi? Da li je moguća takva transformacija?

Teško je doživjeti takvu transformaciju jer kroz sve njegove poteze možete da prepoznate Islamsku deklaraciju koju je pisao njegov otac. Ali ima u bošnjačkom narodu, ali i među političarima, ljudi koji ne razmišljaju na taj način.

Da li za stabilizaciju odnosa sa Srbijom treba sačekati da padne Izetbegović? Izbori su tek za godinu i po.

Ne moraju se čekati izbori, mada nisu daleko, ali imate i sada aktuelnih poltiičara iz reda bošnjačkog naroda koji imaju drugačiji stav po pitanju odnosa BiH i Srbije.

Na koga mislite?

Prije svega na gospodina Radončića (Fahrudina, lidera SBB-a, op.a.) i neke druge koji su manje značajni u ovom trenutku.

Da li je posljednja posebna sjednica NSRS dodatno podebljala liniju podjela između dva srpska politička bloka?

Ako se gleda samo glasanje, može se izvući takav zaključak, ali pravih podjela nije bilo jer od svih zaključaka, poslanici se nisu složili u jednom. Ne bih rekao da je bilo kakva linija podebljana.

Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Sve stranke se sada nalaze ili u procesu unutarstranačkih izbora ili se pripremaju za izbore i svaka želi da zadrži neku svoju crtu prepoznatljivosti.

Jedan od spornih zaključaka ticao se i obaveze predstavnika Srpske u zajedničkim organima da prije usvajanja svih bitniih odluka, uprošteno rečeno, pitaju ili konsultuju organe Srpske. To, priznaćete, zvuči potpuno besmisleno ako znamo da se većina predstavnika u Sarajevu bira neposredno.

Nisam siguran da zaključak glasi baš tako, ali sigurno je da su na nivou BiH neposredno birani predstavnici Srpske i ne vidim smisao baš takve odluke da neko nekoga mora da pita.

Da li dijelite mišljenje dijela kolega iz vladajuće koalicije da su predstavnici Srpske u zajedničkim organima izdajnici?

Od mene to nikad niste mogli da čujete pa nećete ni sada.

Kakvi su odnosi u vladajučoj koaliciji u Srpskoj?

Dobri. Nema posebno disonantnih tonova koji bi mogli da ugroze koaliciju.

Da li će biti rekonstrukcije Vlade?

Svaka vlada bi mogla više, bolje i brže da radi. Vjerovatno bi i u ovoj vladi, kroz rekonstrukciju, došlo do poboljšanja, ali mišljenje većine je da ova Vlada radi na zadovoljavajućem nivou.

Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Da li ste vi u toj većini?

Više puta sam govorio da neke resore treba da osvježimo i ostajem pri tome.

Koje resore?

Ne bih navodio konkretno, odmah će se naći neki koji će to da tumače na način koji nije dobar.

Da li će aktuelna vladajuća koalicija nastupiti zajedno i na izborima 2018. godine?

Na našem političkom nebu ništa se ne može sa sigurnošću reći dvije godine unaprijed.

Ima li problema u DNS-u?

Ne, bar ja ne znam da ima.

Da li se Marko Pavić povlači sa čela stranke?

Nemam tu informaciju. A ako Pavić to bude želio, samostalno će donijeti odluku.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE