• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednička izjava Evropskog parlamenta i Parlamenta BiH

Delegacije Evropskog parlamenta i Parlamenta BiH usvojile su zajedničku izjavu kojom se ukazuje na značaj promjene Ustava BiH.

 Zajednička izjava Evropskog parlamenta i Parlamenta BiH Izvor: MONDO

U izjavi je istaknuta važnost sprovođenja zadatih ciljeva i uslova za brži napredak BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Usvajanjem zajedničke izjave u Sarajevu je okončan dvodnevni 12. interparlamentarni susret BiH - delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope.

Izjavom se podržava transformacija Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR).

Predsjedavajući Evropskom parlamentu za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Eduard Kukan kazao je da je u BiH potrebno kroz Ustav stvoriti održiv sistem.

Kukan je dodao da i prije oktobarskih izbora treba uskladiti Ustav BiH sa nedavnom presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom se traži eliminisanje diskriminatorskih ustavnih odredbi koje onemogućavaju pripadnike nacionalnih manjina da se kandiduju za izbor u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

Kukan je ukazao i na potrebu ispunjavanja još nekih tehničkih uslova za odobravanje bezviznog režima građanima BiH, ali i na potrebu da se usvaji zakon o popisu stanovništva.

On nije želi da govori o tome kada bi odluka o liberalizaciji viznog režima mogla da bude donesena, ali je rekao da bi to trebalo da se desi u ovoj godini.

Kukan je rekao i da su evropski timovi koji ovih dana borave u BiH konstatovali napredak u ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Prema njegovim riječima, Evropski parlament je zabrinut stanjem siromaštva u BiH koje je prouzrokovano svjetskom ekonomskom krizom, ali i izostankom ekonomskih reformi u BiH.

U Sarajevu je u ponedjeljak i utorak održan 12. interparlamentarni susret delegacija Parlamenta BiH i Evropske unije.

Delegaciju Evropskog parlamenta su predvodili Eduard Kukan, Jelko Kacin, Doris Pak i Tanja Fajon. Oni su tokom boravka u BiH o reformskim, ekonomskim i političkim procesima razgovarali sa predstavnicima vlasti BiH i međunarodne zajednice. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE