• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena strategija obrazovanja RS

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je u srijedu Strategiju obrazovanja RS od 2010-2014. godine.

 Usvojena strategija obrazovanja RS Izvor: MONDO

Ovom strategijom predviđeno je podizanje nivoa kvaliteta obrazovanja i poboljšanje rezultate učenja kod učenika.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da ova strategija predstavlja napor za rast društvenog ugleda obrazovanja, što podrazumijeva da se do diplome dolazi učenjem.

"Namjeravamo da na osnovu ovog dokumenta sistem obrazovanja u RS činimo prepoznatljivim i cijenjenim i šire od RS i BiH'', istakao je Kasipović i naglasio da je to otvoren dokument koji će biti kontinuirano analiziran i posmatran.

On smatra da je suština ove strategije, zakona i ulaganja da se stvore uslovi da djeca u RS ne budu inferiorna odnosu na bilo koga drugog, jer ona mogu postići i postižu odlične rezultate.

Strategija predviđa i povećavanje broja visokoobrazovanih, mladih istraživača, matematičara i nastavak reforme obrazovanja u RS u pravcu evropskog obrazovnog okvira i približavanja evropskim standardima.

Među ciljevima strateškog razvoja obrazovanja nalaze se i unapređenje vaspitnog i obrazovnog rada, pedagoško-sociološka osnova, dalji razvoj obrazovnog sistema, uspostavljanje sistema kvaliteta i unapređivanje kadrovske strukture.

Iz sredstava Razvojnog programa RS u periodu 2007-2010. godina odobreno je 73.707.199 KM za finansiranje razvojnih programa iz oblasti obrazovanja.

Prošle godine realizovano je 17 projekata u vrijednosti 11.523.594 KM, dok su u ovoj godini aktuelna 84 projekta u vrijednosti 57.084.903 KM, od kojih će 48 razvojnih projekata biti realizovani u iznosu 30.848.138 KM.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić smatra da je dobro što strategija polazi od toga da je visoko obrazovanje u funkciji društva, a nastavnici i studenti u funkciji razvoja obrazovanja.

Poslanik SDS-a Božidar Vasić smatra da je RS trebalo ranije da ima ovakvu strategiju i da se danas razmatra informacija o njenoj realizaciji.

Poslanik SNSD-a Milica Bugarinović smatra da je strategija dobar dokument kojim se obrazovanju daje veliki značaj, jer je ulaganje u znanje i obrazovanje najisplativija investicija.

Novka Marković iz SNSD-a smatra da ova strategija predviđa cjeloživotno učenje, zbog čega je u budućnosti neophodno ulagati u ljudske resurse.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić smatra da je ovakva strategija potrebna RS, ali da njena realizacija, kao i realizacija drugih strategija nije moguća bez popisa stanovništva u RS i BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE