• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će akcize pogoršati stanje poljoprivrednika?

Autor SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Miro Šarović rekao je da stranke okupljene oko SZP nisu danas podržale Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH radi zaštite poljoprivrednike u BiH.

  Šarović je rako da SZP i dalje podržava reformski put BiH.

Šarović je podsjetio da je Savez za promjene pokušao da zaštiti poljoprivrednike, pogotovo nakon usvajanja adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, i to putem uvođenja takozvanog plavog dizela, ali za to, kako je rekao, nije dobijena podrška Vlade Republike Srpske i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dodatnih 15 odsto na veću cijenu nafte još više će pogoršati njihov položaj, rekao je Šarović.

"Mi smo tražili ili plavi dizel ili odobravanje dodatnih podsticajnih sredstava za poljoprivrednike u oba entiteta, ili da se pomenutih 15 odsto povećanja cijene nafte ne odnosi na tu kategoriju stanovništva",naveo je Šarović. 

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske i MMF ćute o Pismu namjere, a očekuju da Savez za promjene sav teret aranžmana sa MMF-om iznese na svojim leđima.

"Pismo namjere oni su potpisali i odbili naš plan za pomoć poljoprivrednom sektoru u BiH, a sad planiraju da u narednom periodu uštede čak pet miliona na račun uskraćivanja podsticaja poljoprivrednicima", naveo je Šarović.

On je rekao da će se vidjeti uskoro da li ima prostora i volje za amandmansko djelovanje na izmjene pomenutog nacrta u hitnoj parlamentarnoj proceduri, sve s ciljem pomoći i zaštiti poljoprivrednog sektora u BiH.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH protiv Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH glasali su Šarović i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić službeno je odsutan.

Tegeltija: Povećanje akciza neće uticati na "plavi dizel"

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je Savjet ministara BiH, usvajanjem seta zakona, danas izvršio sve obaveze iz Pisma namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom, te izrazio očekivanje da će to uraditi i Parlamantarna skupština BiH.

Tegeltija je rekao da eventualno povećanje akciza neće uticati na poskupljenje dizel goriva koje ratari koriste u poljoprivrednoj proizvodnji.

"U ovom trenutku, Republika Srpska servisira kompletnu naknadu za izgradnju puteva i auto-puteva, što iznosi 60 feninga. Ako se usvoji novi zakon, ove naknade će iznositi dodatnih 15 feninga. Poljoprivrednim proizvođačima će biti subvencionisano ne 60, već 75 feninga od cijene regresiranog dizel goriva", rekao je Tegeltija novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE