• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabija odveo policiju do 54 kila TNT-a

Sipa je u akciji izvedenoj u mjestu Buna, južno od Mostara, pronašla 54 kilograma eksploziva trotil, u javnosti poznatijeg kao TNT.

 Vehabija odveo policiju do 54 kila TNT-a Izvor: MONDO

"Pripadnici Sipa su, po nalogu Posebnog odjela za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, izvršili pretrese na području Jablanice i šireg područja Mostara. Tokom tih pretresa je pronađena i otkrivena spomenuta količina eksploziva'', rekao je Boris Grubišić, portparol Tužilaštva BiH, tvrdeći kako se još ne zna komu eksploziv pripada.

On je naveo da je eksploziv pronađen na "divljoj lokaciji" u mjestu Buna, ali nije želio precizirati više detalja. Grubišić je kazao kako je osoba iz Mostara uhapšena jer je lažno prijavila da eksploziv pripada dvjema osobama iz Jablanice.

Nezavisne nezvanično saznaju kako je uhapšen Elviz Aličić, zvani Abu Džafir, inače pripadnik vehabijskog pokreta, a upravo je sve počelo kada je on prijavio kako eksploziv pripada dvojici vehabija iz Jablanice. Za njih je kasnije utvrđeno kako nemaju veze s posjedovanjem pronađenog TNT-a.

''Ta osoba iz Mostara je prijavila postojanje eksploziva kojega su pripadnici SIPA i pronašli. Također, ista je osoba kazala kako eksploziv pripada dvjema osobama iz Jablanice. TNT je pronađen, ali izvan objekata koje koriste prijavljene osobe. Tako je brzom istragom utvrđeno kako se radi o lažnoj optužbi, zbog čega je Mostarac zadržan u pritvoru, dok su dvije osobe iz Jablanice puštene na slobodu'', rekao je portTužilaštva BiH.

Ipak, Grubišić je naglasio kako Tužilaštvo BiH i Sipa još ispituju postoji li ''povezanost eksploziva s određenim pripadnicima vehabijskog pokreta''.

Željka Kujundžija, portparol Sipe izjavila je kako je u spomenutoj akciji pored TNT-a pronađena i određena količina streljiva i pištolja.

''Cijela je akcija izvedena po nalogu Tužilaštva i Suda BiH. Pripadnici Sipe su je izveli u suradnji s pripadnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije'', kazala je Kujundžija.
Spekulisalo se da bi možda pronađeni eksploziv mogao imati veze upravo i sa samim Aličićem, ali to nije zvanično nigdje potvrđeno.

Inače, pripadnik vehabijskog pokreta Elviz Aličić iz naselja Blagaj kod Mostara postao je poznat široj bh. javnosti još 2006. godine, kada je putem jednih mostarskih dnevnih novina izjavio kako su mu islamski teroristi nudili 9.000 dolara da minira katolički krst na brdu Hum iznad Mostara.

Tada su neko vrijeme pripadnici Specijalne policije MUP-a HNŽ dežurali 24 sata dnevno pored križa. Aličić je tada izjavio kako je miniranje križa trebalo biti učinjeno u znak odmazde zbog tada učestalih napada na imama džamije u naselju Balinovac, u zapadnom dijelu grada.

Takođe, Aličić je tada rekao kako on nije terorist, te kako je odbio ponudu da minira krst. Zbog toga su, tvrdio je, islamski ekstremisti nekoliko puta pokušali izvršiti atentat na njega. Takođe, javno se hvalio kako je tokom rata u BiH bio snajperist u mudžahedinskom odredu ''El Mudžahid'' koji je bio u sastavu Armije RBiH.

Njegova nevjenčana supruga je tvrdila da ne zna o njegovim aktivnostima, ali je dodala da ne može drugim ljudima pogledati u oči iako nema ništa s onim s čime povezuju Elviza. Za nevjenčanog supruga je kazala da nije loš čovjek, ali da je veoma naivan, te da sa malodobnom djecom teško žive bez zaposlenja.
Deset kila TNT-a može da sruši kuću

Sead Fatušić, vođa TUN tima kantonalne Civilne zaštite Tuzla, podsjeća da je TNT najstabilniji eksploziv, koji je toliko postojan da ni u požarima ne bi došlo do njegove aktivacije. TNT spada u najpraktičnije eksplozive za upotrebu, zbog čega je najčešće i zastupljen na crnom tržištu.

"S njim se može apsolutno sve, sjeći ga, pakovati, izlivati ako ga u vodi prokuhate jer se topi, praviti razne konture", pojašnjava Fatušić.

Eksperti navode da je 10 kilograma stručno postavljenog TNT-a dovoljno za dizanje kuće u zrak. O razornoj moći ove vrste eksploziva svjedoči podatak da se u ručnoj bombi nalazi 38 grama eksploziva, a u tenkovskoj, koja probija oklope, četiri do šest kilograma.

Do samozapaljenja TNT-a može doći samo u izuzetnim situacijama, kada se eksploziv zbog višegodišnjeg stajanja i pod uticajem vremenskih i drugih prilika kristalizira, što u BiH do sada nije zabilježeno.

"Do eksplozije TNT-a ne može doći slučajno. Aktivira se pomoću električnodetonarske ili obične kapisle", pojašnjava Fatušić. Član Ekspertnog tima jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, Dževad Galijašević, juče je upozorio da se vehabijska zajednica nalazi u blizini Fabrike naoružanja "Igman" Konjic, navodeći da je u Jablanici locirana manja vehabijska zajednica.

Odabir lokacije za formiranje zajednice vehabije su, kaže on, izvršile jer se radi o području na kojem mogu dobro skrivati veće količine naoružanja, a da ne budu upadljivi. Osim toga, Jablanica gravitira između Mostara i Istočne Hercegovine, odnosno ima dobru vezu s hrvatskim i srpskim življem. Ponovio je da je BiH baza obuke vehabija koji se pripremaju za akcije izvan naše zemlje. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE