• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje vehabijama - 3.marta

Početak suđenja četvorici vehabija u BiH koji su optuženi za terorizam zakazan je danas pred Sudom BiH za 3. mart.

 Suđenje vehabijama - 3.marta Izvor: MONDO

Tužilac je najavio da će u procesu izvesti 241 svjedoka, javlja izvještač Srne.

Optužnica tereti Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića za terorizam, a uz Muhameda Rustempašića i Edisa Stroila optuženi su i za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, kao i za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene.

Ova grupa vehabija nabavljala je oružje, eksploziv i proizvode podobne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i video-snimke obuke za rukovanje oružjem i za borbena dejstva, s namjerom da napadnu jedan od identifikovanih objekata radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH.
Ranije je rečeno da se na njihovoj meti trebala naći katedrala u Sarajevu.

Iznoseći planiranu dinamiku izvođenja dokaza u ovom slučaju tužilac Ismet Šuškić je naveo da će Tužilaštvu trebati oko 210 dana da ispita svjedoke, vještake i podnese materijalne dokaze.
" Tužilaštvo planira da izvede 241 svjedoka, od kojih 18 ključnih, 34 svjedoka su članovi porodica, komšije i prijatelji. Ostalih 189 svjedoka su posredni svjedoci koje namjeravamo ispitati pred ovim sudom. Takođe planiramo da izvedemo i 25 vještaka, te računamo da će nam trebati oko 210 dana da provedemo cijeli postupak ", rekao je Šuškić.

Tužilac je izrazio spremnost da sa braniocima optuženih razmijeni nesporne i ukažu na sporne dokaze, što bi doprinijelo ubrzanju procesa, a prenio je i spremnost Tužilaštva da učestvuju u eventualnom sporazumnom priznanju krivice nekog od optuženih. Branioci optuženih negirali su bilo kakvu vezu njihovih klijenata sa terorističkim aktivnostima.

Branilac Rijada Rustempašića, Senad Bašić je kazao da će tokom suđenja pozvati nekoliko svjedoka koji će identifikovati " insajdera ", odnosno osobu koja je podnijela lažnu prijavu protiv Rustempašića, a protiv koga će branioci podnijeti krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje Branilac Abdulaha Handžića, Dušan Tomić, kazao je da se teško brzo i lako braniti od optužnice u kojoj se riječ "vjera" spominje 1399 puta. Tomić smatra da je ovo politička optužnica kojom se sude predrasude i dodao da eventualno deset, od 240 svjedoka Tužilaštva, zna za njegovog klijenta.

Tužilaštvo je predložilo produženje pritvora za optužene jer se, kako je navedeno, radi o teškom krivičnom djelu za koje se može izreći zatvorska kazna od deset i više godina. Šuškić je posebno ukazao na mogućnost bjekstva Muhameda Rustempašića koji se, kako je kazao, ranije nije odazvao pozivu na saslušanje. Tužilac je naveo da ovaj optuženik živi u Austriji i da je uhapšen na graničnom prelazu Gradiška pri pokušaju napuštanja BiH.

Branioci su ocijenili da nema razloga za produženjem pritvora optuženih jer za godinu dana, od maja 2008. do maja 2009. godine kada su bili pušteni na slobodu nakon prvog hapšenja, nisu počinili nijedno krivično djelo, niti su bilo koga ugrozili.

"Pravi razlog za određivanje pritvora naveo je sam Sud koji je ranije kazao da djelovanjem optuženih postoji mogućnost ozbiljne destabilizacije međuetničkih odnosa, te ustavnih, političkih, privrednih i društvenih struktura BiH. Ovakva konstrukcija je neviđena u sudskoj praksi i, bez obzira na nju, izričito se protivim produženju pritvora ", izjavio je Bašić.

Statusnoj konferenciji nije prisustvovao Edis Stroil koji je nedostupan pravosudnim organima BiH, a pretpostavlja se da je pobjegao u Njemačku. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE