• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija u aferi teškoj 300 miliona evra?!

Tužilaštvo BiH provodi istražne radnje u vezi sa sumnjivim raspolaganjem zaostavštinom Adila Zulfikarpašića koju je namijenio Bošnjačkom institutu.

 Lagumdžija u aferi teškoj 300 miliona evra?! Izvor: MONDO

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je naveo da Federalna uprava policije, po nalogu Tužilaštva BiH, provodi određene provjere u vezi Zulfikarpašićeve zaostavštine, jer postoje indicije da se radi o milionskim pronevjerama.

"Glas Srpske" piše da je za tu imovinu bio zadužen Savjet protektora Bošnjačkog instituta, u kojem se nalazi lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, kao predsjednik Nadzornog odbora Instituta, kao i direktor firme "Butmir" Husein Hasibović u svojstvu člana Nadzornog odbora Instituta, i načelnik opštine Novi Grad Damir Hadžić.

List navodi da je desetak najbližih srodnika Adila Zulfikarpašića pokrenulo je parnični postupak protiv rukovodstva Bošnjačkog instituta zbog sumnje da je grubo prekršen Zakon o nasljeđivanju.Njegovi srodnici tvrde da je pokraden i raznesen veliki dio naslijeđene imovine koju je on testamentom ostavio Bošnjačkom institutu, čiji je i on bio osnivač. Prema najgrubljim procjenama, riječ je o imovini vrijednoj oko 300 miliona evra, koja se manjim dijelom sastoji od nekretnina, a znatno većim dijelom od akcija i korporativnih dionica.

Tom imovinom rukovodio je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je prema podacima iz imovinskih kartona i zemljišnih knjiga, kako piše "Glas", jedan od najbogatijih ljudi u BiH.U imovinskom kartonu iz 2006. godine Lagumdžija je naveo da posjeduje stan od 149 kvadratnih metara u ulici Ćemaluša u Sarajevu, koji, prema njegovoj procjeni, vrijedi 280.000 KM. Suvlasnik je stana i garaže ukupne površine 207 kvadrata u sarajevskoj ulici Mahala.

Lagumdžija zajedno sa sestrom posjeduje stan u Dubrovniku vrijedan 200.000 KM, a prema podacima iz zemljišnog registra, suvlasnik je kuće, voćnjaka i livade od 6.060 kvadratnih metara u Sarajevu.Lider SDP-a je 2006. godine prijavio i 30.000 u funtama i evrima ušteđevine koju dijeli sa sestrom i suprugom Aminom, kao i da su njegova supruga i on oročili 115.000 evra za školovanje djece.
U imovinskom kartonu iz 2006. godine, Lagumdžija je prijavio godišnja primanja u iznosu od 52.482 KM, a riječ je o prihodu iz radnog odnosa na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, autorskih prava, konsultantskih usluga, projekata u zemlji i inostranstvu, te prihoda od imovine.

 Prema podacima Centra civilnih inicijativa, u Parlamentu BiH u prosjeku zarađuje 801 KM mjesečno.On je u imovinskom kartonu naveo da je njegova supruga, koja je vlasnik agencije za oglašavanje i vizuelne komunikacije Ars Kreativa, 2005. godine zaradila 10.000 KM.
U imovinskom kartonu koji je popunio 2002. godine Lagumdžija je imao jedan stan u Sarajevu, bio je suvlasnik stana u Dubrovniku i imao je dunum zemlje na Hotonju. Za četiri godine u Sarajevu je postao vlasnik još jednog stana, jedne kuće i pet dunuma zemlje. U imovinskim kartonima nije naveo imovinu koju ima u Trebinju, za koju kaže da ju je naslijedio.

Tužilaštvo BiH je protiv Lagumdžije, Hasibovića i Hadžića već otvorilo istragu zbog pokušaja uzimanja mita u aferi "reket SDP-a". Uprava policije ranije je podnijela krivičnu prijavu protiv Hadžića i Hasibovića, koji se sumnjiče da su od Nihada Imamovića tražili mito od 2,2 miliona KM, a zauzvrat bi u korist Imamovića osigurali da Gradsko vijeće Sarajeva usvoji odluku o regulacionom planu kojom bi bio omogućen nastavak gradnje njegovog poslovno-stambenog centra.

Adil Zulfikarpašić umro je 2008. godine. On je 1946. otišao u emigraciju gde je bio i koosnivač "Demokratske alternative" koja se zalagala za preuređenje Jugoslavije u konfederativnu državu.
U BiH se vratio marta 1990. i zajedno sa Alijom Izetbegovićem formirao Stranku demokratske akcije. Sa SDA se razišao u septembru 1990. i osnovao Muslimansku bošnjačku organizaciju.    (MONDO)   

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE