• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Lideri stopiraju napredak ka EU

Politički lideri u BiH neprovođenjem reformi zaustavili napredak zemlje ka EU i NATO, izjavio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

 Incko: Lideri stopiraju napredak ka EU Izvor: MONDO


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da su politički lideri u BiH, zbog toga što nisu proveli reforme na koje su se ranije obavezali, zaustavili napredak BiH ka EU i NATO.

Obraćajući se studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Incko je rekao da je sada prioritet vratiti zemlju na put evroatlantskih integracija, saopšteno je iz OHR-a.

"Sat otkucava. Do izbora su ostale samo 32 sedmice u kojima BiH treba vratiti na put evroatlanskih integracija i ekonomskog oporavka. Ako stranke na vlasti to ne mogu učiniti, biračko tijelo ih može smijeniti", dodao je Incko.

On je naglasio da međunarodna zajednica daje podršku "alternativnoj politici" koja će promijeniti način kako se stvari rade i omogućiti promjenu Ustava i povratak zemlje na put integracija i oporavka.

"Postoji program da se obezbjedi sigurnost i prosperitet - program evroatlantskih integracija, a svrha mu je da se modernizuju oružane snage, policijske snage, poslovno okruženje, sistemi zdravstvene zaštite i obrazovni sistem, na način na koji se štite i promovišu prava i težnje građana", rekao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH je upozorio da se trenutna finansijska kriza u Federaciji BiH ne smije pretvoriti u politički fudbal.

"Ona se ne smije koristiti u predizborne svrhe, jer važnost tog pitanja je daleko veća. To pitanje utiče na stabilnost zemlje u cjelini i na dobrobit njenih građana", pojasnio je Incko, istakavši da BiH stoji na raspolaganju tehnička, finansijska i politička podrška EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE