• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipović: RS ne može biti ukinuta

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je RS rezultat Dejtonskog sporazuma i legalna kategorija koja ne može biti nasilno ukinuta.

 Josipović: RS ne može biti ukinuta Izvor: MONDO


"Međutim, ni Republika Srpska (RS) ne može samostalno mijenjati postojeće stanje. Tu mislim na njihovu najavu referenduma. Čak i da provedu taj referendum, on ne može izazvati nikakav pravni uticaj", ocijenio je Josipović.

BiH je, kaže Josipović, zbog nesređenih unutrašnjih odnosa, jedan od glavnih bezbjednosnih problema međunarodne zajednice, bar kada je riječ o Evropi.

"Danas je jasno da BiH nije do kraja definisala svoje uređenje i da odnosi između tri konstitutivna naroda nisu dobro postavljeni. Vidljivo je da u BiH vlada maksimalno nepovjerenje između Hrvata, Bošnjaka i Srba... Činjenica je, na primjer, da hrvatski narod u BiH ima manju mogućnost da utiče na donošenje političkih odluka nego što to imaju druga dva naroda", rekao je Josipović za zagrebački "Jutarnji list".

Ocijenivši da u BiH postoji i snažan psihološki problem, jer se mnogi pitaju da li ta tri naroda BiH vide kao svoju državu, Josipović je naglasio da je ključno da u BiH bude postignuta jednakopravnost sva tri naroda i da se postigne konsenzus kako doći do toga.

"A hoće li u BiH postojati tri, pet ili sedam federalnih jedinica, o tome moraju odlučiti isključivo građani BiH. Ne treba imati nikakvih iluzija da Zagreb može nametnuti treći entitet, niti će se Zagreb u tako nešto upuštati", poručio je Josipović.

On smatra da bi Hrvati u BiH morali da zauzmu zajednički stav prema ustavno-pravnim reformama u zemlji i da prihvate činjenicu da se rješenje za BiH može pronaći samo u dogovoru sa druga dva naroda.

"Trajno rješenje za BiH ne postoji izvan BiH. Hrvatska tu može odigrati ulogu katalizatora, ali svi moraju shvatiti da Zagreb ne želi i ne može nametnuti konačno rješenje za problem susjedne države. Mi, zapravo, moramo ohrabriti bosanskohercegovačke Hrvate da s dobrom vjerom uđu u pregovore o budućnosti BiH", ocijenio je novi predsjednik Hrvatske.

On je rekao da Hrvatska mora misliti na interes hrvatskog korpusa u BiH, koji je i fizički povezan s Hrvatskom, dodajući da posttuđmanovske hrvatske politike prema BiH, koja je itekako naškodila Hrvatskoj, danas uopšte nema.

"Činjenice o hrvatskom pitanju u BiH dodatno su otežane ratnim strahotama, ali i političkom idejom, koje se dio bosanskohercegovačkih Hrvata još nije riješio, kako će Hercegovina jednom ući u sastav Hrvatske", naglasio je Josipović dodavši da je to izuzetno štetno za Hrvate u BiH koji čekaju taj imaginarni dan, umjesto da sami pokušaju dohvatiti poluge vlasti u BiH.

Na pitanje kakav je njegov stav u vezi sa pravom glasa za Hrvate u BiH na izborima u Hrvatskoj, Josipović je rekao da Hrvate iz BiH ne treba isključiti iz glasačkog procesa u Hrvatskoj, kao ni iz učestvovanja u odlučivanju o pojedinim političkim pitanjima u Hrvatskoj i da je bitno da oni učestvuju u donošenju odluka o stvarima poput povezanosti Hrvata u BiH s Hrvatskom.               

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE