• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Tolimiru počinje 26. februara

U Haškom tribunalu u petak počinje suđenje generalu VRS Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995.

 Suđenje Tolimiru počinje 26. februara  Izvor: MONDO

U Haškom tribunalu u petak, 26. februara, počinje suđenje generalu Zdravku Tolimiru, nekadašnjem pomoćniku Ratka Mladića za obavještajne poslove i bezbjednost u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine.

Tolimir je posljednji optuženi koji u pritvorskoj jedinici UN u Ševeningenu čeka na početak suđenja, dok su Tribunalu i dalje nedostupni general Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Dan pred početak suđenja, biće održana pretpretresna konferencija na kojoj će se čuti više detalja o tome kako će se postupak odvijati.

Tolimira su vlasti RS uhapsile 31. maja 2007. godine, dan kasnije je prebačen u Haški tribunal, gdje je 4. juna odbio da se izjasni o krivici. Budući da ni mjesec dana kasnije nije želio da se izjasni o krivici, u njegovo ime je uneseno da se ne osjeća krivim.

Prilikom izjašnjavanja po novim tačkama optužnice, u decembru prošle godine, Tolimir je izjavio da se ne osjeća krivim. Odlučio je da se sam zastupa pred sudom.

Na suđenju nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću sutra počinje dokazni postupak odbrane. Najavljeno je da će, nakon izlaganja uvodne riječi, biti saslušani i prvi svjedoci.

Perišić se tereti da je pružao kadrovsku, materijalnu i logističku podršku srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj i time doprineo opsadi Sarajeva, granatiranju Zagreba i zločinima počinjenim u Srebrenici.

Tokom dokaznog postupka, od oktobra 2008. godine, Tužilaštvo je izvelo 94 svjedoka, od kojih je devet iskaze dalo na sjednicama zatvorenim za javnost. Branioci procjenjuju da će im za njihov dokazni postupak trebati oko pet mjeseci.

U ponedjeljak se nastavlja dokazni postupak odbrane bivšeg načelnika službe Javne bezbjednosti MUP-a Srbije generala Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

Na suđenju bivšim čelnicima MUP RS, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, u ponedjeljak će Stanišićeva odbrana unakrsno ispitivati nekadašnjeg pripadnika službe državne bezbjednosti BiH, a zatim RS, Milana Šekića.

U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljen glavni pretres u postupku protiv bivšeg šefa državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovice Stanišića i njegovog nekadašnjeg pomoćnika i komandanta Jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića-Frenkija, optuženih za zločine policijskih i paravojnih formacija u Hrvatskoj i BiH.

U ponedjeljak će biti nastavljen i glavni pretres šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, koji su optuženi za zločine nad nehrvatskim stanovništvom. Sudije će nastaviti da ispituju jednog od optuženih, generala Milivoja Petkovića.

Glavni pretres u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine, nastavlja se u srijedu, 24. februara.

Dokazni postupci optužbe i odbrane u ovom predmetu su završeni i ostalo je da se još sasluša sedam svjedoka sudskog vijeća.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE