• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvjestan veto na Zakon o referendumu

Jedini način za izmjenu Zakona o referendumu jeste odluka o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, izjavio Edin Ramić

 Izvjestan veto na Zakon o referendumu Izvor: MONDO

Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi kakav je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (RS) mora biti izmijenjen u pojedinim dijelovima, a jedini način za izmjenu makar i jednog jedinog zareza jeste odluka o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, izjavio je u nedjelju predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić.

"Prema tome, jasno je da će uslijediti amandmani Kluba Bošnjaka. Sve vrijeme imamo priču da je ovo tehnički zakon, ali u dijelu gdje su njegove ključne odredbe u odnosu na važeći Zakon o referendumu iz 1993. godine on je promijenjen", rekao je Ramić Srni.

On je najavio da će Klub Bošnjaka uložiti više amandmana na ovaj zakon, navodeći da će jedan od najvažnijih biti taj da se u zakonu detaljno precizira da se referendum može raspisati poštivajući nadležnosti Narodne skupštine RS u skladu sa njenim ovlaštenjima koje proizilaze iz Ustava RS.

Kometarišući stav pojedinih članova Stranke za BiH da na ovaj zakon ne bi trebalo uložiti veto, kako bi što prije stupio na snagu i izazvao reakciju OHR-a, Ramić je rekao da je o tome saznao iz medija i da takav stav nema uporište.

"Nema potrebe na takav način pokušavati isprovocirati reakciju OHR-a, jer, da je želio, OHR je mogao ovu proceduru zaustaviti u početku, a ne da nas mrcvari mjesecima", naglasio je Ramić, dodavši da je očigledno da od reakcije OHR-a nema ništa i da se dogovor mora tražiti u okviru institucija.

Odluka o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa u klubovima se mora donijeti dvotrećinskom većinom, a Klub Bošnjaka ima četiri delegata iz SDA, tri iz Stranke za BiH i jednog iz SDP-a BiH.

"Mi u principu nikada nismo donijeli veto ako odluka nije bila jednoglasna", dodao je Ramić.

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović potvrdio je danas Srni da on lično jeste bio protiv veta, ali da je većina članova ove stranke u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda za takav oblik zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajući Kluba Hrvata Tomislav Tomljanović rekao je da ne želi prejudicirati stavove Kluba, ali da lično smatra da nije sporno normiranje referenduma kao demokratske kategorije.

"Nisam našao elemente koji bi ugrožavali vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, ali jesam neke formalne nedostatke o kojima ću sutra govoriti na sjednici Kluba", rekao je Tomljanović Srni.

Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS, usvojene na 25. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS 10. februara, razmatraće sutra klubovi Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Klub Srba u Vijeću naroda RS prošle sedmice je dao potpunu podršku Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi koji, prema riječima šefa Kluba Staše Košarca, uređuje oblast neposrednog i najdemokratičnijeg načina izjašnjavanja građana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE