• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Predstavništvo RS u Izraelu nije diplomatsko''

Autor SRNA

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske kažu da nemaju informacija o tome da postoje neki problemi sa radom predstavništva RS u Izraelu.

 Predstavništvo RS u Izraelu Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

  Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske nije do sada zaprimilo nijedan akt od zvaničnih institucija Izraela da postoje bilo kakve nepravilnosti u vezi sa radom Predstavništva u Izraelu, koje je registrovano kao Komercijalno predstavništvo Srpska.

Iz Ministarstva napominju da se predstavništva Republike Srpske registruju u skladu sa zakonima i propisima zemalja u kojima djeluju, a uvažavajući specifičnost političkog i pravnog sistema svake zemlje pojedinačno.

U saopštenju se ističe da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu djeluje kao privredno predstavništvo s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa Srpske i Izraela, a u skladu sa Ustavom Republike Srpske kojim je propisano da Srpska može osnivati privredna predstavništva u inostranstvu.

"U vezi sa tim, predstavništva Republike Srpske, kao i zaposleni u njima, ne uživaju bilo kakve privilegije u pogledu diplomatskog statusa ili imuniteta, jer nisu dio diplomatsko-konzularne mreže. U skladu sa tim, važno je naglasiti da šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu nije izraelski diplomata već predstavnik Republike Srpske u toj državi", navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da je ovo predstavništvo osnovano i registrovano 11. marta 2002. godine kao preduzeće sa ograničenom odgovornošću pod imenom "Komercijalno predstavništvo Srpske", prema Zakonu o preduzećima države Izrael iz 1999. godine, i kao takvo bilo registrovano do 19. aprila 2012. godine kada je osnovano Udruženje za unapređenje veza između naroda Republike Srpske i Izraela i upisano u Registar udruženja Ministarstva pravde Izraela prema Zakonu o udruženjima iz 1980. godine.

"Dana 1. januara 2014. došlo je do ponovne preregistracije Predstavništva u Komercijalno predstavništvo Srpska, te se do danas vodi kao takvo", navode iz Ministarstva u saopštenju povodom zahtjeva Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi sa statusom Predstavništva u Izraelu.

Iz Ministarstva ističu da je netačan navod da je za Predstavništvo u Izraelu u protekle dvije godine izdvojeno više od milion KM, jer je iznos za rad Predstavništva proteklih godina bio između 300.000 i 320.000 KM, a u 2015. i 2016. godini ukupno 620.000 KM.

"Zabrinjavajuća je činjenica da pojedini predstavnici opozicionih političkih stranaka iz Republike Srpske, kao i predstavnici Srpske u institucijama BiH, koriste svaku priliku da netačnim, negativnim i senzacionalističkim izjavama ruše ugled institucija Republike Srpske u čijem stvaranju su i sami učestvovali, a sve u funkciji skupljanja jeftinih političkih poena", dodaju iz Ministarstva.

U saopštenju se naglašava da je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju zaduženo da prati rad svih predstavništava i da će, ukoliko postoje nepravilnosti u funkcionisanju Predstavništva u Izraelu, djelovati da one u najkraćem vremenskom roku budu uklonjene.

Crnadak: Gdje je nestao novac za Predstavništvo RS

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Perun

Zabrinjavajuce je to sto koliko god para da udje u drzavu, vi nadjete nacin da iznesete. Za prijateljske odnose 300 000 godisnje? Sta ste to uradili do sad? Ne racunam u to gradjevinsku dozvolu za JKC na mjestu gdje je niko nije mogao dobiti.

MONDO REPORTAŽE