• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlaisavljević: “Radikalni antinacionalisti” u BiH

U BiH prisutan fenomen radikala antinacionalista, koji u svojim optužbama frekventno koriste riječi kao što su fašisti, nacisti, rasisti…

 Vlaisavljević: “Radikalni antinacionalisti” u BiH Izvor: MONDO


Predsjednik PEN centra BiH Ugo Vlaisavljević ocijenio je da je, suprotno očekivanju da će nakon rata u BiH najveći problem biti radikali nacionalisti, sada prisutan fenomen radikala antinacionalista.

"Riječ je o izvjesnom nimalo bezazlenom preobražaju: antinacionalisti su se pretvorili u antifašiste. Riječ je uglavnom o ljevičarima iz krila bošnjačkog naroda", rekao je Vlaisavljević "Nezavisnim novinama".

On je dodao da ovaj preobražaj tumači kao radikalizaciju izvjesne političke opcije koja se artikulisala oko SDP-a BiH i "Naše stranke".

"Njen amblematski prikaz prisutan je svakog ponedjeljka na FTV-u sa političkim magazinom u kome su riječi kao što su fašisti, nacisti i rasisti prilično frekventne, a nakon te emisije već mjesecima idu partizanski filmovi", istakao je Vlaisavljević.

Komentarišući zašto su njegova supruga i on na udaru medijskih tabora u Sarajevu, Vlaisavljević je naveo da u toj borbenoj grupi prednjače "Oslobođenje" i "Dani", ali i javni televizijski servis FTV.

"Ne znam zašto smo im mi toliko važni, ali nama posvećuju puno prostora u kome smo uglavnom izvrgnuti ruglu, insinuacijama i moralnom zgražavanju. Stalno čujemo kakvi smo i s kime smo, ali nema ni najmanjeg osvrta na ono što tvrdimo, trudeći se da to i obrazložimo", naveo je Vlaisavljević, koji je i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Govoreći o angažmanu PEN-a na smirivanju nacionalno-političkih strasti, kao jednoj od obaveza iz povelje Međunarodnog PEN-a, Vlaisavljević je rekao da to treba da učine sami članovi ovog udruženja na svojim vlastitim forumima zajedničkog komuniciranja i prosuđivanja, ali da su u najvećoj buri upravo ti forumi bili gluvi i prazni.

"Nisam siguran šta je gore tim povodom bilo: ili to što je većina članova PEN-a nijemo šutjela pred paničnim uzvicima da je u našoj javnosti na djelu fašizam i rasizam ili to što su neki članovi PEN-a iz nekih krajnje sumnjivih ideoloških niša prozivali PEN za saučesnišvo", istakao je Vlaisavljević.

Osvrćući se na čestu upotrebu riječi fašizam u javnom govoru, Vlaisavljević je naglasio da tu pojavu treba pomno analizirati.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE