• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD znale o iranskom naoružanju za BiH

SAD su 1992. zaustavile Hrvatsku da muslimanskim snagama u BiH dalje prosljeđuje naoružanje koje je u Zagreb stizalo iz Irana.

 SAD znale o iranskom naoružanju za BiH Izvor: MONDO

U proljeće 1994. godine administracija tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona dala "zeleno svjetlo" za iranske isporuke naoružanja za Armiju BiH preko Zagreba.

Sarajevski nedjeljnik "Dani" objavio je izvještaj američke Ambasade u Zagrebu iz septembra 1992. godine kada ih je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman konsultovao u vezi sa još jednim avionom koji je iz Irana dovezao oružje za muslimanske snage u BiH, ali je taj put oružje prikazano kao humanitarna pomoć.

Tuđman je od predstavnika američke Ambasade tom prilikom tražio razumijevanje za svoju izuzetno delikatnu poziciju u odnosu na bosanske muslimane, Iran i islamske zemlje uopšte.Hrvatski predsjednik povjerio je otpravniku poslova američke Ambasade u Zagrebu Ronaldu Niku da je muslimanskom lideru u BiH Aliji Izetbegoviću ranije rekao da želi da obavijesti SAD o iranskim isporukama oružja na zagrebački aerodrom, sa čim se Izetbegović nije saglasio.

Navodno, nakon toga u Zagreb nisu slijetali iranski avioni sa oružjem za muslimane u BiH, a onda je sletio avion sa navodnom humanitarnom pomoći, o čemu je Tuđman obavijestio američke diplomate.Nik je stavio do znanja Tuđmanu da SAD ima uvjerljive dokaze da je zagrebački aerodorom već korišten za pretovar iranskog oružja i podsjetio ga da Hrvatska podliježe embargu UN na oružje, zbog čega iransku isporuku oružja ne može da zadrži pod bilo kojim izgovorom.

U svom izvještaju Vašingtonu Nik je napisao da sumnja da je Tuđman, zbog političke, vojne i ekonomske cijene takvog poteza, spreman odbiti isporuke oružja i predati Iran UN.U tom izvještaju navedeno je da Tuđman dobro zna mjeru u kojoj Hrvatska i sama krši UN embargo radi snabdijevanja svojih snaga.

Hrvatske vlasti prihvatile su američkih zahtjev da zaustave iransku isporuku oružja BiH, ali ih je Klintonova administracija u proljeće 1994. godine ponovo omogućila, piše nedjeljnik "Dani". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE