• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BHRT: Van snage konkurs za izbor direktora

Upravni odbor BHRT donio je jednoglasnu odluku kojom stavlja van snage proceduru javno raspisanog konkursa za izbor direktora.

 BHRT: Van snage konkurs za izbor direktora  Izvor: MONDO

Konkurs je objavljen u "Službenom glasniku BiH“ od 1. februara.

UO BHRT-a poštuje svaku sudsku odluku u skladu s obavezujućim ustavnim i međunarodnopravnim načelom vladavine prava, ali koje treba da je neselektivno i nediskriminirajuće primjenjivo u BiH.

UO BHRT-a smatra da je donesenom spornom privremenom mjerom, Sud BiH na štetu BHRT-a prekršio opšti princip međunarodnog prava koji je sastavni dio dejtonskog Ustava BiH prema kojem je i druga strana, BHRT, trebala da bude saslušana.

"Kršenjem ovog principa od Suda BiH, smijenjenom direktoru BHRT-a Mehmedu Agoviću je uspjelo da grubim lažima izmanipulira Sud BiH koji je ishitreno donošenje svoje sporne odluke o privremenoj mjeri utemeljio na gruboj neistini da je Upravni odbor BHRT-a donio odluku o njegovom razrješenju "u odsutnosti tužitelja“ Mehmeda Agovića na sjednici od 29. decembra prošle godine, navodi UO BHRT-a.

Ističe se kako su činjenice, koje će Sud BiH imati prilike utvrditi i koje su sačuvane na zvanično snimljenim tonskim zapisnicima, da je Agović imao priliku da se očituje na optužbe i nezakonitosti koje mu se stavljaju na teret na sjednici Upravnog odbora od 29. decembra 2009., i na sjednici od 22. decembra 2002. godine.

"Za načelo vladavine prava - pravne države neprihvatljivo je i da više od godinu dana sud u Sarajevu opstruiiše izvršenje upisa vršioca dužnosti direktora BHRT-a Nermina Durme, a prethodno i Jakova Jurjevića, čime nije sudio nezavisno i nepristrasno", smatra UO BHRT-a.

Ocjenjuje da je ovim bez ikakve potrebe ostavljeno prostora i razloga za zaključivanje da ovakve pravosudne odluke imaju za posljedicu kršenje Zakona o JRT sistemu BiH i Zakona o JRT servisu BiH, da se njihovim reperkusijama sprječava normalno poslovanje BHRT-a kao jedinog javnog servisa na nivou države BiH i sprječava uspostava korporacije.

UO BHRT-a naglašava da pravosudni sistem ne smije i ne treba da bude u službi bilo kakve politike, interesnih grupa ili političke stranke, pogotovu u predizborno vrijeme. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE