• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić traži da suđenje počne 17. juna

Optuženi Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da mu odloži nastavak suđenja do 17. juna.

 Karadžić traži da suđenje počne 17. juna Izvor: MONDO

U podnesku sudskom vijeću, Karadžić je istovremeno naglasio da je spreman da održi uvodnu riječ odbrane 1. i 2. marta, kako su sudije naložile.

Zahtjev za odlaganje početka izvođenja dokaza za više od tri i po mjeseca, Karadžić je zasnovao na ranije danas objavljenoj odluci kojom je predsjednik Tribunala Patrik Robinson odobrio dodatan novac za finansirenje odbrane za rad obavljen tokom pauze u suđenju koje je počelo 26. oktobra prošle godine.

Sudija Robinson je tako preinačio prethodnu odluku sudskog sekretarijata za koju je Karadžić u žalbi tvrdio da mu je uskratila pomoć pravnih savjetnika i asistenata.

Karadžić u podnesku ocjenjuje da bi odlaganje početka dokaznog postupka do 17. juna omogućilo glatko odvijanje procesa u budućnosti, precizirajući da mu je to vrijeme potrebno da pregleda i anazilizra oko 400.000 stranica dokumenata optužbe.

"Postupiti drugačije, značilo bi ne primijeniti odluku predsjednika Tribunala Robinsona da Karadžić ima pravo na tri mjeseca i tri nedelje priprema za suđenje sa kompletnim timom za odbranu", sugeriše odbrana u današnjem zahtjevu.

O zahtjevu Karadžića uskoro će odlučiti pretresno vijeće predsjedavajućeg O Gon Kvona (O-gon Kwon).

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1991-93.

Suđenje Karadžiću počelo je pred Haškim tribunalom 26. oktobra uvodnom rečju optužbe. Optuženi je početak suđenja bojkotovao tvrdeći da mu sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi.

Pošto je tužilac Alan Tiger (Tieger) 2. novembra završio uvodnu riječ, sudije su tri dana kasnije donijele odluku da Karadžiću postave branioca i da suđenje bude nastavljeno 1. marta 2010. godine, kako bi se braniocu dalo dovoljno vremena da se pripremi.

Prema toj odluci, Karadžiću nije oduzeto pravo da se brani sam, a sudski postavljeni branilac Ričard Harvi preuzeće njegovo zastupanje samo ako se optuženi ne pojavi na nastavku procesa 1. marta.

Karadžića su, 13 godina pošto je optužen, u julu 2008. u Beogradu uhapsile vlasti Srbije.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE