• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: Izvještaj VSTS-a pokazao nerad Tužilaštva

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ponovio je danas optužbe na račun Tužilaštva BiH za nerad.

 Mektić: Izvještaj VSTS-a pokazao nerad Tužilaštva Izvor: Samir Cacan/MONDO
Izvor: Samir Cacan/MONDO

Mektić je naglasio da njegove tvrdnje potkrepljuju navodi iz informacije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) o stanju u pravosuđu u BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koju je razmatrao Savjet ministara BiH.

Mektić je na današnjoj konferenciji za novinare, nakon demantija Tužilaštva BiH, istakao da je parlament BiH 18. januara zatražio od Savjeta ministara da dostavi informaciju o stanju u pravosuđu u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Parlament je donio odluku da će se o tome raspravljati na posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma. Kod sebe imam ovu informaciju o kojoj smo raspravljali i dobili putem Ministarstva pravde i VSTS-a. Informacija sadrži 17 strana", naveo je ministar bezbjednosti BiH ističući da o korupciji u Tužilaštvu BiH nisu posvećene ni dvije rečenice.

On je dodao da je Tužilaštvo BiH, prema informaciji VSTS-a, od 2014. do kraja 2016. godine donijelo ukupno 140 naredbi za nesprovođenje istrage, 90 naredbi za sprovođenje istrage, istragu je obustavilo u 40 slučajeva i podiglo 35 optužnica.

Mektić je upitao šta je pogrešno prenio da ga demantuju. "Govorim o korupciji, 35 optužnica za krivična djela korupcije. Ne govorim o duvanu i šumi. To su vam rezultati koje ja prezentujem", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, idući korak dalje i analizirajući presude Suda BiH za korupciju za period od 2013. do 2015. godine, bez namjere omalovažavanja pravosuđa, može se doći do zaključka da su djela za koja su imali optužnice beznačajna, da nemaju nikakvu društvenu opasnost.

"Na osnovu toga, kažu, da ja rušim moralni dignitet Tužilaštva. Pozivam ih da ne ruše i urušavaju mentalni dignitet građana BiH koji žele da se otvori borba protiv korupcije, da odgovorni za pljačku i siromaštvo snose odgovornost. Što nisu dostavili strukturu krivičnih djela? Što nisu naveli u 35 optužnica kolika je materijalna šteta?", upitao je Mektić, tvrdeći da je Tužilaštvo vješto zakamufliralo činjenicu da nema rezultata.

Mektić tvrdi da stoji iza svega rečenog pozivajući se na informacije koje su dostavljene Savjetu ministara BiH iz VSTS-a.

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić iznio neistinite tvrdnje o radu ove pravosudne institucije kojima obmanjuje javnost s ciljem nanošenja štete Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da su u protekle tri godine podigli 580 optužnica protiv 1.276 lica za krivična djela iz svoje nadležnosti, među kojima za najteže oblike - ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, finansijski kriminal, poreske utaje, terorizam, dok Mektić tvrdi da jer podignuto 35 optužnica.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ovome prodje mandat ljagajuci o tuzilastvu Bejha. Kakva pisurija

MONDO REPORTAŽE