• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: Evo kako se pere novac u BiH

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da se novac u BiH pere na različite načine, a prije svega putem investiranja odnosno kupovine nekretnina, te putem nevladinih organizacija koje nelegalno stečenim novcem

On je rekao da se novac pokušava u legalne tokove staviti i sistemom "vozanja" novca putem ofšor kompanija.

Mektić je povodom otvaranja tvining projekta "Podrška borbi protiv pranja novca", koji sa dva miliona evra finansira EU, izrazio uvjerenje da je i u privatizaciji u BiH bilo slučajeva pranja novca.

"Tada u BiH ni na nižim nivoima nije bilo efiskasnog mehanizma i pravnog okvira protiv pranja novca. Sada ih dograđujemo, a ukoliko uspostavimo efiskane institucije trebali bismo se vratiti unazad i `zahvatiti` taj problem", rekao je Mektić novinarima.

On je dodao da je sigurno dosta novca stečenog na razne kriminalne načine u legalne tokove ubačeno prilikom privatizacije.

Govoreći o privatizaciji Rudnika željezne rude "LJubija", Mektić je rekao da će institucije pratiti način na koji dolazi novac u tom slučaju, kao i u nekim drugim.

"Provjeravaćemo, pošto su u tom poslu i pojedine ofšor kompanije, čini mi se u ovom slučaju iz Dominikanske Republike. Sigurno ćemo sve učiniti da provjerimo tokove tog novca", istakao je Mektić.

On je dodao da će biti spriječen dolazak novca koji potiče iz raznih krugova organizovanog kriminala i kriminala koji je izvršen van BiH, a na određen način se želi plasirati u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE