• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godina protesta u Republici Srpskoj

Autor mondo.ba

Za četiri i po mjeseca 2017. godine u Banjaluci su održana tri radnička protesta i jedna blokada pruge. Protestovalo se i na Sokocu, u Doboju, Zvorniku, na autoputu.

 Godina protesta u Republici Srpskoj Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Oko 600 radnika "Arcelor Mittala" iz Prijedora protestvovalo je u četvrtak u Banjaluci zbog odluke Vlade RS da proda RŽR ''Ljubija'' firmi ''Izraeli investment grup'' o čemu se već nedjeljama lome koplja i u javnosti i u Skupštini. Radnici su poručili da su spremni i na radikalne mjere ukoliko Narodna skupština RS izglasa da se 64,9 odsto akcija Rudnika željezne rude proda pomenutoj kompaniji.

Na posljednji u nizu protesta u Banjaluci radnici su iz Prijedora došli sa 12 autobusa, obučeni u radne uniforme i sa rudarskim šljemovima na glavi.

Prije jučerašnjeg protesta saobraćaj je u centru Banjaluke bio zaustavljen 1. maja kada je Savez sindikata RS protestom šetnjom i prvomajskim proglasom, između ostalog, od Vlade zatražio da se konačno zaključi Opšti kolektivni ugovor, da se poveća plata koja će obezbijediti dostojanstvo rada i radnika, veću socijalnu pravdu, političku i ekonomsku stabilnost i smanjenje sve većeg jaza između „šačice bogatih i velikog broja siromašnih“.

Prvomajski radnički pasulj
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

U Banjaluku su 1. maja došli i radnici ''Alumine'' iz Zvornika, radnici sa Sokoca, iz Rogatice, te još nekoliko mjesta širom RS.

Zvorničani iz "Alumine" su premijeru protesta prethodno imali u svom gradu, dok su 24. aprila drvoprerađivači sa Sokoca blokirali puteve na Romaniji.

Radnici Željeznica Republike Srpske, njih oko 500, okupili su se 16. marta Banjaluci gdje su protestnom šetnjom od Trga Krajine do parka Mladen Stojanović iskazali nezadovoljstvo zbog višemilionskih dugovanja koje ova kompanija ima prema njima. Šestorica radnika Željeznica RS nakon ovog protesta započeli su štrajk glađu na Željezničkoj stanici u Banjaluci što je na kraju rezultiralo blokadom pruge, a nakon toga posjetom predsjednika RS koji je obećanjima prekinuo štrajk Željezničara.

Čedo Knežević, najpoznatiji štrajkač ŽRS
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Uvertiru za Banjaluku radnici ŽRS su napravili 3. marta u Doboju gdje se nalazi centrala ''Željeznica RS''.

U Čatrnji kod Gradiške 23. feburara mirno su protestovali poljoprivrednici iz Republike Srpske koji su izrazili nezadovoljstvo situacijom u agraru. Protestima je prisustvovalo nekoliko stotina poljoprivrednika, a iz Bijeljine su na proteste stigla tri autobusa poljoprivrednih proizvođača i mljekara Semberije.

Podsjećamo da se u period novogodišnjih praznika ušlo protestom sindikata u Banjaluci 22. decembra koji su se tada pobunili zbog novog obračuna minulog rada u programu ekonomskih reformu u okviru prijedloga budžeta RS za 2017. godinu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE