• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bura oko neusvajanja Statuta RTV sistema BiH

U javnosti BiH podigla se velika prašina oko neusvajanja Statuta korporacije RTV sistema u BiH. OHR još ćuti.

 Bura oko neusvajanja Statuta RTV sistema BiH Izvor: MONDO

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ni u nedelju ne može da iznese stav u vezi sa neusvajanjem Statuta korporacije RTV sistema BiH, koji su na sjednici Upravnog odbora Javnog RTV sistema odbili članovi upravnih odbora BHRT-a i RTV Federacije BiH, dok su za njegovo usvajanje glasali samo članovi UO Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

"Kada dobijemo zvanične zaključke sa sjednice Upravnog odbora Javnog RTV sistema, onda ćemo komentarisati",
izjavio je portparol OHR-a Oleg Milišić.

On kaže da je predstavnik OHR-a prisustvovao sjednici Upravnog odbora, ali da je UO Javnog RTV sistema "zvanična institucija i jedina kompetentna da dostavi zaključke i razloge neusvajanja Statuta".

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković smatra da je slučaj još jedan dokaz ko stvarno želi da pravi servis BiH, a ko se samo deklarativno za to zalaže.

"Činjenica je da te dvije kuće imaju ozbiljnih problema u finansijskom poslovanju i da RS i njen servis ne mogu da dozvole da se negativni revizorski izvještaji i toliki gubitak u poslovanju odraze na sutrašnji zajednički servis", rekao je Živković.

On je naglasio da Srpska ne može da čeka da drugi dio BiH i zajednički servis krene sa digitalnom projekcijom signala, ocijenivši da Regulatorna agencija za komunikacije mora da reaguje kažnjavajući druge, a ne Srpsku, kao što je to uradio.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Srpskoj nije potrebna korporacija RTV sistema BiH, jer ona ne može da izgleda drugačije, nego kao BiH, odnosno "kao neodrživa stvar".

Naglasivši da je pitanje korporacije Javnog RTV sistema prisilno nemetnuto još u vrijeme nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, premijer Dodik je ocijenio da je neophodno što više ojačati Javni servis Republike Srpske.

"Javni servis RS treba, što je moguće više, samostalno da djeluje i apsolutno je vidljivo da su ostali javni servisi isključivo formirani da bi bili protiv RS i bilo koga ko nju predstavlja. To treba svima da bude jasno", naglasio je Dodik.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da su maske konačno pale.

"Konačno su pale maske i sada je svima jasno ko su pravi kočničari u napretku BiH prema evropskim integracijama, a naročito kada je riječ o javnom servisu i tome što će građani biti odsječeni od svijeta", izjavila je Majkićeva.

"I pored toga, Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ kažnjava RTRS zato što se drznula da krene u te procese ranije nego što su to u stanju druga dva javna emitera, koja su u velikim dugovima i organizacionom haosu", podvukla je ona.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE